40% от световното население няма условия за миене на ръцете

Близо 3 милиарда души или 40% от населението на света нямат условия да поддържат елементарна хигиена на ръцете си у дома, показват последни данни на УНИЦЕФ, предава Нова Телевизия.

Фондът предупреди, че недостъпността до елементарна хигиена като миене на ръцете за милиони хора означава повишен риск от коронавирусна инфекция и други заболявания.

Според доклад на УНИЦЕФ, публикуван на Световния ден за миене на ръцете, в най-слабо развитите страни почти три четвърти от населението не могат да си мият ръцете у дома. Около 43% от училищата с 818 милиона ученици нямат достъп до измиване на ръцете със сапун и вода, а в най-бедните страни процентът на училищата без място за миене на ръце се увеличава до 70%, съобщава ООН.

УНИЦЕФ предупреди: Пандемията може да е глобална катастрофа за децата

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ за водата и хигиената Кели Ан Нейлър отбеляза, че пандемията от коронавируса подчертава ключовата роля на хигиената на ръцете в превенцията на заболяванията и че е недопустимо най-уязвимите общности да не могат да използват най-простите методи за защита на живота. УНИЦЕФ, съвместно със Световната здравна организация (СЗО), стартира инициатива за хигиена на ръцете за всички, за да подобри достъпа до места за миене на ръце, вода, сапун и дезинфектанти във всички зони.

Коментари

  1. 2020.10.19 | 06:54
    Еми да не си ги мият тогава.
  2. 2020.10.18 | 20:45
    Тогава да ги дезинфектират и да не забравят да си слагат маските ! Иначе ще ги хване коронавируса , а това са 3 000 000 000 души ! СЗО да се намеси и да ги нахрани !
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Анализи

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет