Какви са шансовете за ядрена сделка между Вашингтон и Москва?

Оптимизмът на Вашингтон по повод сделка за ядрените оръжия с Москва, включително за продължаване на ключовия договор Нов СТАРТ, уви, не е подкрепен с реални промени в преговорната позиция на САЩ, пише "Росийская газета".

"Ръководството на Русия отдавна изтъква, че е готово да продължи договора без допълнителни условия за 5 години, както предвижда и самият документ, и това продължаване да се използва за преговори по следващите стъпки. САЩ обаче декларират на думи интерес към сделката, но продължават да поставят явно неприемливи допълнителни изисквания. Това крие риск от нова оръжейна надпревара", заявява московският официоз.

"Москва и Вашингтон все така дават напълно противоположни оценки за перспективите да бъде продължен Нов СТАРТ - договорът за стратегическите нападателни оръжия, изтичащ през февруари. САЩ твърдят, че са се разбрали с Русия, само дето тя не знае", посочва "Комерсант".

Русия каза кога ще употреби ядрено оръжие

След задочна словесна престрелка между водачите на двете делегации в публичните препирни за стратегическата стабилност се включиха шефовете на външнополитическите ведомства. Прогнозите им рязко се разминават: руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи се оплака, че позицията на САЩ слага кръст върху продължаването на Нов СТАРТ, докато американският му колега Майк Помпейо изрази надежда, че Русия ще приеме условията на Щатите и договорът ще бъде продължен, припомня вестникът.

Възможни са различни версии за поведението на Вашингтон в тази ситуация - "от пълно неразбиране на руските реалии до опити да обвини Москва, че проваля в последния момент успешно протичащите преговори", коментира експертът по сигурността Андрей Баклицки.Но поведението на САЩ не го изненадва.

"Администрацията на Тръмп уверяваше, че е постигнала договорености за денуклеаризация на Северна Корея, пренебрегвайки изявленията на корейската страна, и поставяше китайски знаменца на руско-американските преговори за стратегическата стабилност във Виена, като знаеше, че Китай е отказал участие в тях - отбелязва Баклицки. - Тази смес от нереалистично оптимистични очаквания и мегафонна дипломация може да лови око по (съчувстващата на републиканците в САЩ телевизия) "Фокс нюз", но се разпада при неизбежния сблъсък с реалността."

В голямо интервю за руски радиостанции, чиято стенограма публикува "Комсомолская правда", Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи изрежда конкретни разногласия, спъващи руско-американските преговори за продължаване на Нов СТАРТ. САЩ искат например в дискусията за ограничаване на въоръженията да бъдат включени и тактическите ядрени оръжия, а Русия настоява: "хайде първо изтеглете всички тези тактически ракети с тактически бойни глави на своя територия". САЩ притежават "тактически ядрени оръжия на територията на пет страни от НАТО" и при това "най-грубо нарушават" договора за неразпространение, включвайки натовските страни в тренировки за използването на тези оръжия, пояснява руският министър.

Освен това Москва е против изискването на Вашингтон за връщане на "суровите" и "унизителни в крайна сметка" механизми за проверка от 90-те години на 20 век, става ясно от думите на Лавров.

"Евентуално споразумение с Москва ще качи донякъде предизборните рейтинги на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, но не дотам, че да му осигури преднина. Външната политика в САЩ е вторична спрямо вътрешната", отбелязва Ксения Кирилова, политолог от Сан Франциско пред агенция РОСБАЛТ.

От друга страна, ако Русия склони да удължи Нов СТАРТ, демократите може да се възползват и да кажат, че Русия пак помага на Тръмп. И нещата донякъде може би изглеждат точно така, защото по-рано Русия заяви, че не приема ултиматума на САЩ, добавя тя.

САЩ са разположили за първи път ядрено оръжие със слаба мощност на подводница

"Всъщност сме готови да продължим Нов СТАРТ за известно време, при условие че Русия склони в отговор да ограничат или замразят ядрения си арсенал. Готови сме да направим същото", цитира "Независимая газета" изявление от вторник на Маршал Билингсли, специалния представител на американския президент по контрола над въоръженията.

"Договорът Нов СТАРТ може да бъде продължен и шансът за това днес е по-голям, отколкото преди две седмици. За Русия обаче е неприемливо замразяването на ядрените арсенали", заявява пред изданието политологът Алексей Арбатов.

"Какво значи да се замразят? Как точно? Да не увеличаваме арсеналите? На какво ниво да се замразят? За сметка на какво? Задължим ли се да го направим, ще се оплетем във взаимни претенции за цяла година. Ще се точат безкрайни разправии вместо преговори", казва аналитикът.

Според военния експерт Владимир Дворкин нещата може да се развият най-малко по два начина.

Ето първия: при липсата на формални ограничения страните няма осезаемо да увеличават броя на ракетите и бойните им заряди. Главно ще модернизират отделни модели и ще разработват нови. Приблизителният баланс в ядрените потенциали ще бъде запазен. Втори вариант: САЩ започват да увеличават стратегическите си нападателни въоръжения, докато руските възможности тук са ограничени. Тогава балансът ще бъде нарушен, казва Дворкин, давайки примери с конкретни оръжия.

По данни от открити източници обаче на Русия ѝ стигат едва 300-400 ядрени бойни глави, за да унищожи Америка независимо от всякаква система за противоракетна отбрана. Тъй че при всяко положение САЩ няма да са недосегаеми за руски удар, уверява "Независимая газета"

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет