Климатичните промени вече трансформират Нова Зеландия, установява проучване

  • 15 октомври 2020 07:37

  • 946
  • 0
Климатичните промени вече трансформират Нова Зеландия, установява проучване
© Pixabay

Климатичните промени вече се усещат в Нова Зеландия и трансформират страната, сочи нов доклад на правителствени експерти, цитиран от ДПА.

Докладът включва анализ на данните за температурата от 30 точки, според които климатът на страната се затопля.

Измерванията, направени между 1972 г. и 2019 година, показват увеличаване на средната годишна температура на 28 от 30-те контролни поста, а през зимата - на всичките.

Около 40 процента от амазонските гори рискуват да се превърнат в савана

Започват да се наблюдават и по-екстремни прояви на климата, като проливните дъждове, горещите вълни и сушите зачестяват. Обемът на леда в глетчерите е намалял, а средното морско равнище нараства с 1,81 милиметра годишно откакто започва водене на статистиката преди над 100 години, допълва БТА.

Докладът не предлага решения, а трябва да се използва като източник на информация за дискусиите и избора за "наследството, което оставяме", отбелязва ръководителката на екипа експерти Вики Робъртсън.

В Нова Зеландия парниковите емисии според прогнозите ще намалеят през идните десетилетия, но с недостатъчно бърз темп, за да бъдат изпълнени целите на страната за 2030 година, приети според Парижкото споразумение за климата, допълва докладът.

Novini.bg
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини