Руски вестник разкри дилемата на САЩ и ЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова вчера за нови президентски избори в Беларус. Същият призив най-вероятно ще бъде отправен днес от външните министри на страните-членки на Евросъюза, прогнозира по повод предстоящата им видеоконференция "Комерсант".

Печатът помества обширни репортажи и коментари за продължаващите кървави сблъсъци в Беларус между сили на реда и демонстранти, които протестират срещу обявената от властите, но непризната от опозицията победа на Александър Лукашенко, президент от четвърт век насам, в изборите за държавен глава на 9 август. Основният опозиционен кандидат Светлана Тихановска напусна страната - според редица медии под натиск на властите в Минск.

"Както САЩ, така и ЕС вече заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни. Те смятат да наложат на мнозина висши служители в Беларус санкции заради изборните измами и насилственото потушаване на опозиционния протест. ЕС и САЩ обаче са изправени пред трудна дилема: как да накажат Минск, без това да засили зависимостта му от Москва", пише "Комерсант".

За санкции говорят най-вече Латвия, Литва и Полша - от другите европейски страни не се чуват толкова резки призиви за намеса в беларуските вътрешни работи, заявява "Известия" под заглавие "Геопарализа". Френският евродепутат Тиер Мариани заявява пред вестника, че подобни мерки никога не променят коренно поведението на една държава и се налагат по-скоро от безсилие.

Заплахата на Майк Помпейо да спре американските петролни доставки за Беларус е несериозен шантаж - те са капка в морето" в сравнение с доставките от Русия. Пожелае ли Вашингтон да упражни реален натиск върху Минск, по-скоро ще накара балтийските страни да не купуват ток от строящата се беларуска АЕЦ - по политически причини, смята руският енергиен експерт Константин Симонов, говорил пред "Взгляд".

Майк Помпейо

"И в двата случая накрая може да спечели Русия. Лукашенко ще хукне да търси помощ от Москва, която да изкупува беларуския ток или да разреши Минск да представя за руска петролната си продукция, продавана в Европа. Но при нужда Москва лесно може да увеличи добива и да заеме овакантената ниша на Минск в европейския внос", пояснява аналитикът.

"Ценността на Русия за Александър Лукашенко нараства", отбелязва "Ведомости". "Тази нощ беларуските власти започнаха да освобождават част от хилядите арестувани демонстранти, президентът Лукашенко увери, че не иска война, а вътрешният министър Юрий Караев пое отговорността за потушаването на безредиците. Министерството отхвърли обвиненията, че изтезава задържаните", информира изданието.

"Комсомолская правда" обаче цитира неназован медик от спешната помощ, според когото лекари и фелдшери, извикани в столичен затвор, се връщат с треперещи ръце и насълзени очи. "При нас докарват пребити хора. Просто транжирани. Не мога да работя повече", казва той.

"Полицейските палки едва ли ще спрат трансформацията на беларуското общество, предупреждава "Независимая газета". Лукашенко рискува сам да се лиши от пространство за имиджови маневри. Ако иска да запази тежестта си в новата формираща се социално-политическа реалност, ще е най-добре лидерът да се откаже от насилието незабавно, докато има възможност да го използва, а опозицията още е слаба. Но Лукашенко явно е направил друг избор, готов е да брани сегашния модел докрай", посочва всекидневникът.

Полицаи в Беларус стрелят по демонстранти с истински куршуми

"В Беларус започна общонационална стачка" в знак на солидарност с протестиращите, извежда в заглавие "Труд". "За четири дни след изборите в Беларус Александър Лукашенко се превърна от смешен архаичен председател на колхоз, станал по недоразумение последният диктатор в Европа, в палач, който затрива собствения си народ на всяка улица и във всеки двор", констатира "Новая газета".

"Ако след всичко това Лукашенко остане на своя трон, това ще е пример за авторитарните режими в цялото постсъветско пространство: унизяването и радикалното насилие спрямо своя народ ще бъде признато за идеалната рецепта как да запазиш властта. В този смисъл беларусите се сражават сега не само за своята, но и за нашата свобода", изтъква руският вестник.

Коментари

  1. 2020.08.14 | 16:53
    A V BALGARIA IZBORITE DEMOKRATI4NI LI SA ............................
  2. 2020.08.14 | 12:18
    при тоя "палач" беларус не унищожи икономиката си и населението не измря и да се изнесе, а продължи да расте. сега са 9.5милиона. а в "демократична" българия 3 милиона ги няма. това са евроатлантическите ценности. да казваш на бялото черно и на черното бяло. искат да разфасоват и ограбят беларус както украйна.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет