Гледай на живо

Новата звезда на българското плуване Йосиф Миладинов се завръща от Токио

ООН: Латинска Америка и Карибите са новата "гореща точка" в епидемията от COVID-19

  • 10 юли 2020 07:07

  • 619
  • 0
ООН: Латинска Америка и Карибите са новата "гореща точка" в епидемията от COVID-19
© Getty Images/Guliver

Латинска Америка и Карибите станаха "гореща точка" в пандемията от COVID-19 и няколко държави от региона сега имат най-много случаи на зараза на глава от населението, както и най-висок абсолютен брой потвърдени случаи в света, съобщи вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25356

Ръководителят на световната организация представи доклад, в който се казва, че през 2020 г. в този регион се очаква намаляване на БВП с 9,1 процента, което може да е "най-голямото от век насам". Това ще доведе до нечувана рецесия, прогнозира Гутериш.

Рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа в Мексико

Според оповестения от генералния секретар доклад, безработицата в региона се очаква да се повиши с 13,5 на сто от 8,1 на сто миналата година и да засегне над 44 милиона души, при 18 милиона през миналата година.

Равнището на бедността се очаква да се повиши до 37,2 процента, от 30,2 процента година по-рано. Това означава, че 230 милиона души ще пострадат, докато година по-рано те са били 185 милиона, подчерта Гутериш.

Генераляният секретар каза още, че Латинска Америка и Карбиският регион вече са изправени пред "зейнали неравенства", високи нива на работа на черлно и фрагментирани здравни услуги, а най-уязвимите хора в региона за пореден път са най-тежко пострадали от Ковид-19.

Коронавирусът продължава да превзема бързо Латинска Америка

Гутериш отбеляза, че коренно население, хора с африкански произход, мигранти и бежанци страдат непропорционално силно, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
619 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини