Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права, прикрити като мерки срещу COVID-19

  • 07 юли 2020 21:39

  • 1163
  • 1
Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права, прикрити като мерки срещу COVID-19
© Pixabay

Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права под прикритието на мерки срещу заразата от Ковид-19 в световен мащаб, съобщи днес Международният институт за демокрация и подкрепа при избори (International Institute for Democracy and Electoral Assistance, International IDEA), предаде ДПА.

Глобалната мониторингова платформа следи мерки срещу Ковид-19, които тази НПО смята, че са повод за загриженост.

Унгарски роми: Правителството ни дискриминира с мерките срещу коронавируса

Те включват мерки, които нарушават човешки права или демократични стандарти, защото са смятани за непропорционални, ненужни, незаконни или неясни. Платформата ще се обновява на всеки две седмици.

Много от 162-те включени държави са отбелязани със предупредителен знак за обезпокоителни мерки по време на пандемията от Ковид-19.

Над 500 известни личности призоваха за защита на демокрацията

В ЕС такава държава е Унгария, заради обявяването на "състояние на опасност" през март, в отговор на пандемията. Правозащитни организации твърдят, че това е дало на изпълнителната власт много широки права за неограничен период от време.

"За всички ни стана ясно, че глобалното извънредно положение почти сигурно ще има, а и вече има, дълбоки политически последствия. Рисковете за демокрацията са ясни и непосредствени", каза генералният секретар по международните въпроси на IDEA Кевин Касас-Самора при пускането на платформата.

Европейският парламент също предупреди, че някои държави злоупотребяват с мерките срещу Ковид-19.

"Съобщения за държави, които използват извънредните мерки, за да подкопават демократичните правила и институции, да се разправят с политически опоненти и защитници на човешките права, допълнително подкопава правата на задържаните и подхранва дискриминация или ксенофобия срещу малцинства или уязвими групи, и това предизвиква голяма загриженост в дългосрочен план", подчерта председателката на парламентарната подкомисия по човешки права Мария Арена в прессъобщение.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1163 1

Коментари 1

Добави коментар

2020.07.07 | 21:56

1
Осрахте се тотално

Добави коментар

Водещи новини