COVID-19 не е станал по-агресивен вследствие на мутациите си

  • 04 юли 2020 12:38

  • 2369
  • 3
COVID-19 не е станал по-агресивен вследствие на мутациите си
© Pixabay

Коронавирусът, предизвикващ заболяването COVID-19, е претърпял мутации, но вследствие на тях той не е станал по-агресивен, заяви на брифинг в Женева експертът от Световната здравна организация /СЗО/ Мария ван Керхове. Тя съобщи, че учени от цял свят проследяват геномните вериги на патогена, които са над 50 хиляди, предаде БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25232

През месец февруари беше открита мутацията DG14G. Тя беше намерена в ранни образци от Европа, Мексико, Бразилия, а също така и в китайския град Ухан. Тази мутация притежава около 29 процента от образците на коронавируса. "Досега ние нямаме свидетелства, че тя води до по-тежко протичане на болестта", констатира Ван Керхове.

СЗО: Събудете се, цифрите не лъжат

В СЗО е създадена работна група по въпросите на мутациите на коронавируса, съобщи здравният експерт, като изтъкна, че мутациите се явяват нормални изменения при тези вируси. "Очакваме да протекат изменения в хода на развитието на пандемията", поясни Ван Керхове.

От своя страна главният научен специалист на СЗО Сумия Сваминатан заяви по време на брифинга, че мутацията на коронавируса е била очаквана. По нейните думи при наилчието на мутацията DG14G размножаването на вируса може да протече по-бързо, което означава, че той може да се предава по-лесно от заразени към здрави хора.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
2369 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Слава

2020.07.04 | 14:19

1
Само ни плашите! Напишете и нещо обнадеждаващо! Иначе как ще издържим психически?
даа

2020.07.04 | 18:56

3
Подготвят ни за затягане на мерките тея клоуни.
Ама

2020.07.04 | 15:44

2
Вие не разбрахте ли до сега целта?Целта е да се мре!Казаха,че яко ще се мре!А пък и страхливците никой не ги иска,таки с много болести също,а и пенсионерите също!Сега ясна ли ви е целта?

Добави коментар

Водещи новини