Гардиън: Борбата с расизма изисква повече от хаштагове

  • 03 юни 2020 09:18

  • 729
  • 2
Гардиън: Борбата с расизма изисква повече от хаштагове
© Getty (архив)

Безредиците и насилието в САЩ, които продължават повече от седмица след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в град Минеаполис, остават централна коментарна тема в чуждестранния печат.

Лондонският в. "Гардиън" отбелязва в заглавие на аналитичен материал, че борбата с расизма, убил Джордж Флойд, изисква нещо повече от хаштагове. Авторът пише, че на всеки няколко години това да си чернокож се превръща в страховит спектакъл. "Обичайно сложната лична идентичност става обществена. Събитията след смъртта на Флойд изглежда са докоснали нов нерв в социалните медии. Експлозивната подкрепа, свързана с живота на чернокожите, означава, че се отваря ново расово разделение", смята авторът.

"Но чернокожите протестират на терен, рискувайки живота и прехраната си, а белите са предимно онлайн, където е коренно различно. Солидарността на белите в Америка неизменно се приема с голяма доза скептицизъм", отбелязва авторът на "Гардиън".

"А за белите извън Америка солидарността е още по-проста, защото не трябва да се съобразяват със собствената си роля в ставащото. Не трябва да се борят с вината за това, че чернокожи са оковавани и пръскани с лютив спрей. Солидарност в отсъствието на близост е страхотно попадение", посочва авторът.

Журналист: В САЩ има усещане за различно третиране, протестите са емоционални

Друг британски всекидневник - "Дейли телеграф", коментира, че колкото по-дълго продължават бунтовете в САЩ, толкова повече гневът на Доналд Тръмп ще съблазнява Америка. "Когато се кандидатираше за президент през 2016 г., Доналд Тръмп редовно беше сравняван с Ричард Никсън - и двамата обещаваха да възстановят реда и законността. Никсън спечели изборите през 1968 г. в сходен контекст - протести и бунтове в големите градове, и твърдеше, че говори от името на "мълчаливо мнозинство", което не е представено от демократите в медиите", посочи медията.

"Така че, се появява въпросът, ако Тръмп следва стратегията на Никсън, ще спечелили ли през ноември. Вероятно, смята авторът, но има и разлики, тъй като Никсън се кандидатираше като външен човек, докато Тръмп е действащият президент и ще му бъде вменяваха вина за състоянието на страната, дори голяма част от тази вина да не е негова. Освен това, Тръмп може да смята себе си за кандидат на реда и законността, но много гласоподаватели го смятат за първичен източник на безпорядък", допълни изданието.

"Същевременно, има и усещане, че колкото повече продължават бунтовете, толкова повече посланието на Тръмп ще намира отклик. Дори избиратели, симпатизиращи на каузата на протестиращите, може да се отдръпнат, виждайки опустошени домове и бизнеси. Повечето от тези бунтове стават в градове и щати, където управляват демократите и слабостта на местната полиция и безсилието на либералите да се се обърнат към по-добродетелните неща в човешката природа, е потресаваща", заключава авторът на "Телеграф".

Британският "Индипендънт" изтъква в редакционна статия, че сега, повече от всякога, Джо Байдън трябва да избере цветнокожа жена за свой вицепрезидент.

Байдън се заяде с Тръмп

Американският в. "Ню Йорк таймс" отпечатва коментарен материал под заглавие "Последното изкушение на Тръмп". Той взема повод от появата на президента пред епископална църква с Библия в ръка, "в търсене на божествен мандат, който няма да дойде", пише авторката.

Във в. "Вашингтон пост" заглавие на аналитичен материал гласи: Това, че Тръмп използва Библията, беше скверно. Той трябва да се опита да прочете какво пише в нея.

Тръмп е достигнал фазата на "лудия император" и това изглежда ужасяващо, обобщава в заглавие автор на лондонския "Гардиън". Той пише, че изглежда нещо отвътре кара Тръмп да създаде свое собствено клане в стила на пекинския площад "Тянанмън", което да конкурира китайското. Авторът отбелязва, че възхваляващият насилието език, който президентът на САЩ използва, предполага точно това. "Ако Тръмп имаше представа кой е Ли Пън, той вероятно щеше да му се възхищава почти толкова, колкото се възхищава и завижда на Владимир Путин", пише изданието. 

Последвайте канала на

729 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ааа

2020.06.03 | 17:12

2
А най-добре цветнокожата жена да е и обратна, за да не се засегне още някой. А цветът и какъв да бъде - зелен или лилав с две жълти ивици добре ли е?
***

2020.06.03 | 09:59

1
Такива статии нагнетяват разде;лението и различията, не друго.

Добави коментар

Водещи новини