Светът е притеснен за Хонконг

  • 29 май 2020 09:16

  • 1339
  • 2
Светът е притеснен за Хонконг
© Getty (архив)

Великобритания трябва да покаже солидарност с жителите на Хонконг, гласи заглавие на британския в. " Дейли телеграф".

Правителствата на Великобритания, Австралия, Канада и САЩ изразиха дълбока загриженост от новия закон за сигурността, който Пекин се готви да наложи на Хонконг.

"Думата "притеснение" обаче е слаба. Самото приемане на закона подкопава споразумението "една държава, две системи", договорено между Великобритания и Китай преди предаването на бившата колония на Пекин. Разпоредбите му биха означавали край на автономията на града, като създават възможността хонконгски граждани да бъдат съдени за политически престъпления", допълни медията.

Пекин прие спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг

"Все по-голям брой британски депутати искат правителството да заеме твърда позиция срещу Китай. Според тях Западът е спазвал дълго време "сделка с дявола", толерирайки една диктатура в името на световната търговия", отбелязва консервативното британско издание. Но опитите на Пекин да използва коронавируса, като посегне на демокрацията в Хонконг, докато светът се бори с пандемия, появила се в самия Китай, променят ситуацията.

"Дните на Хонконг като международен град с висока степен на автономия от континентален Китай изглежда са преброени", гласи коментар на в. "Вашингтон пост". Вчера китайският парламент потвърди решението за приемане на закон за националната сигурност, който третира като незаконни действия участието в протести и критиките срещу Пекин.

"Подобни стъпки, макар и очаквани, са шокиращи за жителите на Хонконг и международните корпорации, чиито азиатски клонове се намират в бившата британска колония. Мнозина в Хонконг се опасяват, че Китай ще използва новите разпоредби, за да сплашва и наказва критици на правителството в Пекин", подчертава американското издание.

"Това променя из основи ситуацията както по отношение на върховенството на закона, така и на правата и свободите на Хонконг", заяви Антъни Дапиран, живеещ в Хонконг адвокат и автор на книгата "Горящ град: борбата за Хонконг". "Правителството на Китай налага този закон през главата на градския парламент на Хонконг и в противоречие с Основния закон", подчертава той. "Този закон ще означава това, което Пекин иска да означава и това ще има сериозни последствия", добави той.

Тази седмица жителите на Хонконг, протестиращи срещу плана, се сблъскаха с полицейските сили за борба с безредиците. Стотици от тях бяха арестувани, припомня в. "Вашингтон пост".

Много западни правителства порицаха плана, но нито едно от тях не беше по-категорично от администрацията на Доналд Тръмп, която изглежда се готви да лиши Хонконг от специалния му статут и да наложи други ответни мерки срещу Пекин.

Съветник на Тръмп заяви, че Китай прави голяма грешка по въпроса с Хонконг

През последните години китайското правителство постепенно посягаше на автономията на Хонконг. През 2015 г. арестува собственици на книжарници, продавали заглавия, критикуващи Китайската комунистическа партия. Тази седмица беше предложен закон, забраняващ обидите към националния химн. Но новият закон е най-директното му действие за подкопаване на автономията и поемане на контрола над съдебната система и структурите за сигурност. 23 години след началото на 50-годишното споразумение между Великобритания и Китай, Пекин се готви да поеме контрола над ключови части на правната система на града.

Много анализатори очакват правителството на Тръмп да отмени специалния статут на Хонконг, което ще означава, че САЩ ще третират хонконгските предприятия и граждани по същия начин, както китайските. Това значи, че хонконгските граждани ще имат нужда от виза, за да пътуват до САЩ, както и че хонконгският износ ще бъде обложен с мита, каквито Вашингтон наложи на китайския износ по време на търговската война, отбелязва в. "Вашингтон пост"

Последвайте канала на

1339 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.05.31 | 13:00

2
Какво се притесняват тези изроди за една чисто китайска територия?
Рус

2020.05.29 | 10:02

1
Сащ ,да се погрижат за неграт@ и гражданската война !!!

Добави коментар

Водещи новини