Резистентни към топлината водорасли могат да защитят коралите от избелване

  • 17 май 2020 13:06

  • 386
  • 0
Резистентни към топлината водорасли могат да защитят коралите от избелване
© Pixabay

Коралите могат да бъдат защитени от избелване вследствие на свързаното с климатичните промени повишаване на морските температури и да бъдат спасени чрез отглеждане на по-резистентни към топлината водорасли, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли мейл".

Учени от университета в Мелбърн взели водорасли от рифове и ги оставили във вода с температура 30 градуса Целзий, докато не придобили по-голяма резистентност към топлината. Водораслите били изложени на температури, които са сходни с предизвикалите масовото избелване на корали в Големия бариерен риф през 2016 г. и 2017 г. След това били вкарани в корал и било констатирано, че те поделят с него по-голямата си резистентност към топлината.

Големият бариерен риф избеля за трети път в рамките на 5 години

Цветовете на рифа се дължат на водораслите, които живеят в тъканите на коралите. Когато водата е прекалено топла, водораслото е пропъдено и това води до избелване. Било установено, че коралите с увеличена поносимост към топлината имат потенциала да ограничат последствията от избелването на корали, предизвикано от морски топли вълни. Учените направили коралите по-толерантни към дължащото се на покачването на температурите избелване, като поддържали поносимостта към топлината на живеещите в симбиоза в тъканите им микроводорасли.

Кораловото покритие около острови от Големия бариерен риф е намаляло наполовина

Екипът изолирал микроводорасли от корали и ги отгледал в лабораторна среда. След това използвал технология, свързана с излагането им на увеличаващи се температури за 4-годишен период. "След като микроводораслите бяха вкарани в ларви на корали, симбиозата между водорасли и корали бе по-резистентна към топлината", отбелязаха учените.

Микроводораслите били изложени на температури, които са сравними с океанските по време на неотдавнашните летни морски топли вълни, довели до избелване на корали в Големия бариерен риф, допълва БТА.

Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са "много лоши"

Novini.bg
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини