Според "Грийнпийс" замърсяването на въздуха в Китай отново се завръща

  • 09 май 2020 07:53

  • 885
  • 0
Според "Грийнпийс" замърсяването на въздуха в Китай отново се завръща
©

Пандемията от коронавируса, предизвикала затварянето на заводите, изчисти въздуха в китайските градове от всякакво замърсяване, но подновяването на работата им доведе до завръщане на замърсяването на въздуха, толкова по-бързо, колкото фабриките се опитват да наваксат пропуснатото, предаде Франс прес.

Нивата на токсично замърсяване на въздуха са по-високи този април, отколкото през същия период на миналата година, според данни, оповестени днес от китайския клон на "Грийнпийс".

"Скоростта на покачване на нивата на замърсяване след силния спад, регистриран през първото тримесечие, е смайваща", заяви Ли Шо, експерт по климата в екологичната НПО.

Земята става по-чиста, откакто хората си стоят у дома

Сателитни снимки, разпространени от НАСА и от Европейската космическа агенция показват, че нивата на азотен диоксид в големите градове на Източен и Централен Китай (където се намират множество химически, металургични и циментови заводи) са спаднали с 30 процента през първите два месеца на годината.

Равнищата на замърсяване се възстановиха през април до 25,4 микрограма на кубичен метър, спрямо 24,6 микрограма на кубичен метър миналия април.

Според природозащитната организация хроничното замърсяване на въздуха е намалило средната продължителност на живота на китайците с над четири години, допълва БТА.

Активното подновяване на индустриалното производство и неблагоприятните климатични условия са повлияли на високите стойности на замърсяване през април, според Ли Шо. Производството на електроенергия, основен замърсител с въглероден диоксид, се е увеличило с 1,2 процента миналия месец, уточни експертът.

Novini.bg
885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини