Китай се обяви за разследване на глобалния отговор срещу COVID-19

  • 08 май 2020 15:02

  • 980
  • 2
Китай се обяви за разследване на глобалния отговор срещу COVID-19
© Getty (архив)

Китай заяви днес, че подкрепя създаването на комисия под егидата на Световната здравна организация (СЗО) с цел да се направи оценка на "глобалния отговор" на COVID-19, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Пекин излезе с тази реакция след натиска на Запада, по-специално от страна на САЩ и Австралия, с настояване да се разследва появата на вируса в Китай в края на миналата година.

"Оценката трябва да бъде направена открито, прозрачно и с оглед на всички заинтересовани страни и в подходящ момент след края на епидемията", това каза пред журналисти Хуа Чунин, говорителка на китайското министерство на външните работи.

Хуа Чунин подчерта, че тази стъпка трябва да бъде одобрена от Световната здравна асамблея или от Изпълнителния съвет на СЗО - двата основни органа на международната организация, базирана в Женева. Тя специално наблегна, че не става дума за разследване, насочено точно срещу Китай, а за оценка, която да обхване евентуално всички страни по света.

Австралия иска международно разследване на пандемията от коронавируса

Редица държави, сред които Франция, Германия и Великобритания, приканиха през последните седмици китайските власти да осигурят прозрачност на своите действия във връзка с коронавируса. Други страни отидоха по-далеч: САЩ и Австралия призоваха за международно разследване в Китай, което да установи причините за пандемията.

Пекин отхвърли тези инициативи и разкритикува, според него, политизирането на кризата. Китай твърдо отрече да е укривал информация в началото на пандемията и заяви, че бързо е споделил данните, с които е разполагал, със СЗО и други страни.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
980 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.05.08 | 18:04

2
А ми вече може. Скрихме всички доказателства за Китайския вирус- Ковит-19, произведен и пуснат от лабораторията в Ухан. Ухапахме Тръмп. Той ще ни налага ембарго след ембарго на нас Китайците. Ще се наложи Америка да помисли за налаганите забрани.
monarch

2020.05.08 | 16:20

1
Жълтите миндили криха половин година за вируса.Чак когато хората в Ухан почнаха да умират по улиците се стреснаха.В съвременният,глобализиран свят това се оказа фатално.Самолетите разнесоха заразата по цялата планета.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини