Изследване поставя под въпрос ползата от затварянето на училищата заради коронавируса

  • 07 април 2020 18:15

  • 1538
  • 0
Изследване поставя под въпрос ползата от затварянето на училищата заради коронавируса
© Pixabay (архив)

Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус, като заявиха, че въздействието на тази мярка е твърде малко, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Понастоящем доказателствата в подкрепа на затварянето на училищата заради COVID-19 са много слаби" - казаха учените от лондонския Юнивърсити колидж. Данни от грипни епидемии показват, че затварянето на училищата "може да има сравнително малък ефект върху вирус, който се предава лесно като COVID-19 и е с ниски клинични прояви сред децата". Затварянето на училищата обаче може да има "големи икономически и социални последици", пишат учените в сп. "Лансет: Детско и юношеско здраве".

Франция отмени матурите заради коронавируса

Изследователски модели на COVID-19 прогнозират, че затварянето на училищата като единична мярка може да предотврати само 2-4 процента от смъртните случаи, "много по-малко от други мерки за социално дистанциране" - твърдят учените. Необходимо е да бъдат обмислени други, по-малко драстични мерки за социално дистанциране в училищата, особено ако ограничителната политика продължи дълго", добавят специалистите. Използваните данни от епидемията от ТОРС в Китай, Хонконг и Сингапур от 2003 г. показват, че "предаването на вируса в училищата не е имало значима роля за огнищата", и че затварянето на училищата и наблюдението на здравето в тях не е допринесло за общия контрол на разпространението на ТОРС.

Над 60 на сто от държавните училища в Япония започват занятия, въпреки епидемията

Моделите на разпространението на COVID-19 подкрепят затварянето на училищата. "Единственото изследване, което го разглежда като самостоятелна мярка обаче предупреждава, че въздействието й е сравнително слабо, като се има предвид, че в резултат се увеличават контактите в дома и общността", добавят учените. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини