След края на пандемията здрависванията ще бъдат заменени с поклони

  • 03 април 2020 19:40

  • 1556
  • 3
След края на пандемията здрависванията ще бъдат заменени с поклони
© Pixabay (архив)

След края на пандемията нездравословните ръкостискания в етикета на човешките отношения най-вероятно ще бъдат заменени с леки поклони от разстояние, съобщи БТА, цитирайки РИА Новости.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

Сайтът цитира прогноза на професора по социална психология в университета във Флорида проф. Джеймс Шепърд. По думите на специалиста ръкостискането е западна норма на поведение, докато в източните култури са по-разпространени поклоните. Подобни жестове Шепърд счита за здравословни и те със сигурност ще заменят ръкостисканията след стресовите ситуации из целия свят, породени от пандемията. "Ако обществените лидери възприемат тренда, то поклоните бързо могат да се превърнат в норма и на Запад", добави психологът. Друг вариант според специалиста е докосването с юмруци. Но при тях все още съществува форма на контакт, който мнозина ще се опитват да избягват след спомена от COVID-19.

Ето колко бактерии обменяме с едно ръкостискане

В много страни по света властите излязоха с препоръки гражданите да спазват социално дистанциране и да избягват ръкостисканията при общуване, припомня сайтът. През месец март президентът на САЩ Доналд Тръмп сподели личния си опит при предпазването от коронавируса. Той се отказал от здрависванията в полза на традиционното индийско приветствие намасте.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1556 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
До неразбралия

2020.04.03 | 21:08

3
Не знам от COVID-19 ли е, от какво ли, но изглежда си развил сериозни когнитивни дефицити и имаш спад в IQ, което изглежда е приело отрицателни стойности, та ще се постарая да ти обясня като на такъв с твоето ниво на мозъчно развитие. Ръкостисканията се избягват с цел предаване на зарази. Идеята е, че не трябва да докосваш другия по никой начин, за да не го заразиш и той теб. Но тогава как ще става общуването с другия пол, след като на първа среща не можеш да се ръкуваш, какво остава за нещо повече? Сега, надявам се, си разбрал. Ако ли не, сърди се на майката Природа- явно е голяма кучка, щом те е ощетила така.
Asmodei

2020.04.03 | 20:07

1
Как пък не се покланям на никого. Как не бих признал превъзходството на някой друг над мен. И не, не ме убеждавайте , че това щяло да бъде знак на почит. Едно студено "Добър ден", без емоции, без мимика е в пъти по-добро от разни поклони. ОК, това завинаги ще разруши приятелствата и близките отношения между хората. Могат, пък и за някои ще е радост, те да бъдат пожертвани. Но пък как, без да могат да се докоснат, да се размножат? Минава ли му на някой между ушите?
не разбрах -

2020.04.03 | 20:32

2

ти с ръкостискане ли се размножаваш? Китката ти достатъчно твърда ли е?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини