Светът обяви война на коронавируса

  • 27 март 2020 09:29

  • 2195
  • 3
 Светът обяви война на коронавируса
© Getty (архив)

Светът обявява война на  COVID 19 - така в. "Росийская газета" обобщава резултатите от вчерашната виртуална среща на върха на 20-те най-развити държави, които се ангажираха да създадат единен фронт срещу пандемията от коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Печатът в Русия отразява по-специално предложенията на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 за съвместно разработване на ваксини и лекарства, за зелени коридори, защитени от търговски войни и санкции, през които да се доставят медикаменти, хранителни продукти, оборудване и технологии.

"В словото си пред лидерите на Г-20, излъчено по-късно от руски телевизии и поместено на сайта на Кремъл, Путин нарече ключов риск дългосрочната безработица, чиято динамика по думите му ще е ключов индикатор и за ефективността на мерките, вземани от страните членки", посочва "Росийская газета".

Макрон: Кризата с коронавируса поставя под въпрос оцеляването на европейския проект

"Позицията на Путин намери отражение в заключителната декларация - "двайсеторката" обеща да инжектира общо над 5 трилиона долара в световната икономика и да засили всеобщото сътрудничество", пише в. "Комерсант", изреждайки мерки, предложени от страните от Г-20, разпределени в 4 групи - медицински, икономически, търговски и насочени към глобално взаимодействие. "На фона на общите изявления и позитивни призиви обаче Г-20 подмина редица пречки за съвместните действия като търговската война на САЩ с Китай и петролната война на Саудитска Арабия с Русия", отбелязва изданието.

"Трябва да си помагаме и да се обединим. За жалост, например САЩ продължават санкционната си политика спрямо Иран, където вирусът уби много хора", коментира пред в. "Известия" Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент. Той изразява надежда, че западните лидери възможно най-рано да схванат, че политиката на конфронтация е безсмислена, и да не чакат идването на апокалиптичен сценарий.

Учени: Коронавирусът може да отнеме живота на 1,8 милиона души по света

В друг материал от изданието геронтологът Валерий Новосьолов предупреждава, че мерките за изолация във връзка с пандемията може значително да ускорят дегенерацията на нервната система и остаряването, по-специално у възрастните хора. "В Русия има над 40 милиона пенсионери, включително повече от 20 000 души, прехвърлили стогодишна възраст, и 700 000 над 90-те", припомня той.

"Ако не се сбъдне оптимистичният сценарий за развитие на пандемията, светът ще се изправи пред множество опасности - държавните запаси не са неизчерпаеми, а върху финансовия сектор тежат необслужвани кредити и недостиг на ликвидност. Нека се надяваме световната рецесия да не прерасне в световна депресия", пише "Известия" в икономически коментар.

Индия обяви пълна забрана за излизане от домовете на 1,3 млрд. души

"Три милиарда души в цял свят вече са под карантина, а световните демокрации се оказаха по-зле подготвени за идването на незнайната болест от страните с твърдо централизирано управление, наричани от либералите автокрации, деспотии и режими, неспазващи човешките права", се казва в статия на "Труд".

"Някои експерти прогнозират спад на пандемията след два-три месеца, други ни плашат, че вирусът ще терзае човечеството цели две години. Засега е ясно само едно: за да са ефикасни карантинните мерки, трябва да се спазват дълго време и всеки ден ще удря по икономиката на съответните държави", пише "Лента". "Особено тревожно е положението в постсъветските страни", смята онлайн изданието заради риска от социална експлозия, далеч по-опасна от пандемията.

"Цялата тази ситуация със самоизолацията и дезинфекцията в Русия води между другото до поевтиняване на редица стоки и услуги. Заради спада в потребителското търсене бизнесът предпочита да прави отстъпки, отколкото да губи в конкурентната надпревара", пише "Взгляд".

"В Москва все по-често се предлагат безплатни доставки на храна от затворените ресторанти, по-евтини вече са такситата и споделените автомобили, както и самолетните билети. Междувременно търговците търсят нови възможности онлайн. Все повече се купуват стоки за домашния отдих, за дистанционна работа и обучение, абонаменти за стрийминг услуги, инструменти за ремонт, спортен инвентар и стоки за възрастни, чиито продажби в Русия впрочем са скочили с 300 процента", отбелязва електронният вестник.

"Някои предприемачи в Русия виждат в ситуацията прозорец от възможности, но спадът на валутния курс до 80 рубли за долар дори без пандемията кара да работят на загуба близо 90 отрасъла в страната, използващи суровини и полуфабрикати от внос. Това сочат изчисления на експерти от руското Висше училище за икономика", пише в. "Независимая газета". "В зоната на риска е производството на колбаси, чай, кафе, текстил, електрически уреди, транспортни средства", посочва всекидневникът.

Руски военни строят болници за хора с коронавирус 24/7

"Пандемията ще изостри конкуренцията на трудовия пазар в Русия - правителството на премиера Михаил Мишустин ще ни вземе последните работни места в полза на имигрантите", пише "Свободная преса".

"Гастарбайтерите от страните в Евразийския икономически съюз, а също така от Узбекистан и Таджикистан, са невзискателни, съответно по-привлекателни за руските работодатели от собствените им сънародници", обяснява вестникът. Експертът Алексей Кривицки твърди, че заради икономическите последици от вирусната криза ситуацията на трудовия пазар ще се влоши още повече през май и няма да се подобри поне до края на следващата година.

Руски предприемачи: Пазарът на стоки може да се върне с над век назад

"В Русия започва производството на мобилни тестове за коронавирус. Според Кирил Дмитриев, оглавяващ Руския фонд за преки инвестиции, за момента те са сред най-бързите и най-точните", пише "Росийская газета".

Експресната система е разработена от руски и японски изследователи. Тя може да се използва без стационарна лаборатория - побира се в куфар и с нея може да се тестват хора по болниците, училищата, офисите, летищата и гарите. Нейният капацитет  20 теста на час. Освен руските инстанции ефективността на тестовете е потвърдена от лаборатории в Обединените арабски емирства, Япония и Австрия. Тестовете струват 5 пъти по-малко от стандартните, прилагани в Европа, а мобилната лаборатория излиза около 100 пъти по-евтино от изграждането на една нова.

"В най-скоро време ще се произвеждат над 1 милион теста и над 1000 портативни лаборатории за седмица. Вече има поръчки от руски и чуждестранни клиенти", казва Дмитриев.

NOVINI.BG ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
2195 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2020.03.27 | 12:55

3
Цървули!!!Рускенефа приключва до шест месеца!!!Фалиралата Тоталитарна Кочина е в бедствено положение заради заразата,санкцийте и нефтената война която води със Саудитска Арабия!!!Време е чебурашките да се събудят и да приключат с Джуджето!!!Ура и Слава!!!
глас народен

2020.03.27 | 10:18

2
Платена реклама на комунистическа Русия, сега вече е ясно кой е пуснал вируса...

2020.03.27 | 10:05

1
Защо, като начало не обявите истинските размери на заболяемостта и смъртността в Русия, и тогава да дискутираме света?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини