Кой и защо докара COVID-19 и защо ще го направи пак!

  • 26 март 2020 17:30

  • 65934
  • 0
Кой и защо докара COVID-19 и защо ще го направи пак!
© Колаж: Novini.bg

Ще се справим и с това. Но е важно да знаем защо пандемията се случи, как можеше да се избегне; и защо ЩЕ се случи пак. И на кого да „благодарите“ за това.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В документалната поредица на Netflix „Пандемик“ (която, по ирония, излезе в невероятно точен момент) д-р Денис Керол (USAID’s Emerging Threats Unit) казва смразяващите думи: „Когато говорим за това да се случи нова пандемия, не става дума за „дали“, а за „кога““…

Очевидно е, че „кога“ е „сега“.

Да припомним: през 2002 г. в южните части на Китай избухва епидемия от тежък остър респираторен синдром (SARS), който засяга хора в 17 държави по света. SARS също е КОРОНАвирус и, както виждате, произходът на заразата е подозрително сходен с този на COVID-19. Произходът му през 2017 г. (15 г. по-късно… след множество, множество, множество изследвания) се свързва с животните, наречени цивети, както и с подковоносите прилепи. 

След SARS все повече учени се ориентират към изследванията на коронавирусите, които дотогава са слабо засегнати и само „шепа хора“ се занимават с изучаването им. И нищо чудно… човечеството е познавало едва няколко КОРОНАвируси досега. Всъщност COVID-19 е седмият известен на човечеството. SARS е петият, а MERS-CoV (2012 г.) е шестият. Така че виждате защо не е имало цели клонове в науката, които да се занимават много задълбочено с тях. 

И за това си има обяснение. А то е, че хората не би трябвало да са в досег с тях. Това са вируси от диви животни, които не са били и не би трябвало да са в досег с хората. Те си имат техни местообитания, ние – наши. Но…

… алчността на хората се разрасна и с нея се разраснаха опитите да се навлиза по-дълбоко в дивата природа. Не забравяйте, че тези вируси не покосяват животните, от които идват, но са непознати за човешкия организъм и ние не можем да се преборим с тях. От 2012 г. ДО ДЕН ДНЕШЕН (!!!) все още няма разработена ваксина за MERS-CoV. 

За да разберете за какво става дума, ще използвам една лекция на Алана Шаих отпреди две седмици. Алана Шаих е експерт с 20 години опит в здравните системи. Нейната специалност е „Шокови състояния на здравните системи“ и е профилирала в „Разпространение на заразите“. 

Алана Шаих по време на лекцията си за COVID-19 (YouTube/TEDx Talks)
 

 

Тя обяснява, че коронавирусите се срещат в най-дивите и отдалечени места на планетата. За да стигнеш до тях трябва да си много упорит и да се вреш надълбоко, където не ти е мястото. За COVID-19 се знае достатъчно, за да се предполага с почти стопроцентова сигурност, че е тръгнал от Ухан, Китай. От пазар за диви животни. Помните, че SARS също беше тръгнал от китайска провинция и също от диви животни. Виждате, че уроците НЕ СА научени. 

По думите на Алана Шаих сегашният коронавирус НЯМА да е последният причинител на пандемия. Обяснението е много просто: докато хората в Китай ловуват диви животни (до прага на изчезването им), докато последните савани в Африка се заграбват от хората, за да ги превърнат във ферми… за печалби; докато горите на Амазония се изсичат, за да се превърнат в пасища… за печалби; докато човекът нахлува в дивата природа и прави „отдалечените места“ все по-малко отдалечени, тоест скъсява дистанцията с дивото и директно навлиза в царството му, то ще се връща оттам все по-често заразен с непознати вируси. 

Да, толкова е просто. 

И въпреки това уроците НЕ СА научени. 

И понеже практиките не се очертава да спрат, ще има и още пандемии, все по-често, по-големи и вероятно – смъртоносни. 

В крайна сметка: не можеш да се удряш по главата с тухла и да очакваш да не те боли. Докато не спреш да се удряш, ще те боли. 

Какво представляват коронавирусите? Те са почти непознати на човечеството, но знаем, че използват РНК вместо ДНК за свои генетичен материал. Имат „копия“, с които нахлуват в клетката. Именно тези копия карат вируса да изглежда все едно има „корона“, откъдето и името КОРОНАвирус. 

Сега, преди да продължим, трябва да отбележим, че използването на думите „китайски вирус“ създава неприятности на китайския народ, а те са много, много хора и разбирате, че не може да бъдат слагани под общ знаменател. Много от тях се борят с всички сили, за да преустановят лошите практики, с които се сблъскват, сред които са и нелегалните животински пазари и търговията с диви животни. Аз лично съм благодарен на тези смели китайски мъже и жени, които с риск за живота си се борят за един по-добър свят. Китайските власти, от друга страна…

… китайските власти, от друга страна, правят неща, като ето това: 

В материал на New York Times от 1 февруари 2020 г. авторите Крис Бъкли и Стивън Лий Майърс проследяват първите стъпки на новия коронавирус. В групов чат на 30 декември 2019 г. д-р Ли Уенлианг съобщава на свои колеги, с които са учили медицина заедно, че е попаднал на нещо, което прилича на SARS от 2002 г. Един от тях възкликва: „Толкова плашещо!“. 

През нощта властите в Ухан привикват д-р Уенлианг да дава обяснения защо разпространява такава информация. 

(тоест те са знаели за чата – запомнете това, ще стане дума за контрола след малко.) 

Няколко дни по-късно полицията го принуждава да подпише изявление, в което казва, че неговото „предупреждение“ е всъщност незаконно действие. 

Ето какво още се казва в материала (As New Coronavirus Spread, China’s Old Habits Delayed Fight) на New York Times: „Първоначалното „овладяване“ на епидемията от страна на правителството е позволило на вируса да се разпространи“. 

Нататък се казва, че е имало няколко седмици между откриването на вируса и поставянето на града под карантина. Седмици, през които е имало нееднократни предупреждения от лекари, че ситуацията ще излезе от контрол. През това време властите се опитват да запушат устата на лекари и общественици, опитващи се да предупредят човечеството за опасността. 

11 милиона жители на Ухан са били оставени в неведение, че трябва да вземат мерки, за да се предпазят. Затворили пазара, от който е тръгнала заразата, но не са преустановили отвратителната практика за продажба на диви животни, която се шири в страната. 

Освен това някои местни власти са твърдели, че вероятно няма повече заразени (!!!). 

Всичко това се случва на фона на приближаващия годишен конгрес през януари. И тук може би виждаме защо авторите на статията използват думите „политически мотивирано“ решение.

Китайските власти са отказали да признаят съществуването на опасността и не са взели навременни мерки, за да не изглеждат зле, да няма лош ПР, като с това са изпуснали шанса си да сложат нещата под контрол и да предотвратят епидемията. 

Според Иъжонг Хуанг от Council on Foreign Relations (CFR), занимаващ се с мониторинг на Китай, става дума за „бездействие“. Неговите думи са: “This was an issue of inaction” („Това е случай на бездействие“). 

На 7 февруари БиБиСи публикува материал за гнева, който е избухнал в обществеността по света и в Китай след смъртта на д-р Уенлианг, припомняйки как властите са го принуждавали да подписва декларации, че разпространява фалшиви новини, притискали са го да „спре да прави фалшиви коментари“ и е бил РАЗСЛЕДВАН за „разпространение на слухове“. 

Малко преди да умре от заразата, д-р Уенлианг публикува в социалните медии снимката си от болницата. Това е човекът, който щеше да спаси света, ако го бяха послушали, вместо да го заглушават и заплашват. 

 

(Забележете, че дори не задълбавам да говоря за случаите, в които разни китайски представители през изминалите седмици се опитваха да пускат версии за: дали пък американците не го пуснаха тоя вирус и т.н. фантасмагории от наръчника на младия пропаганда майстор.) 

На фона на всичко това трябваше да прочета писмо от китайското посолство в България, в което се казва: „Пиша ви в качеството си на говорител при посолството на Китайската народна република в Република България, във връзка с една новина публикувана на вашата уебстраница“. Нататък се казва, че подписалият се Ян Сюи е приел за неправилно представена новина, в която COVID-19 е наречен „китайски коронавирус“. Приложени са цитати от китайското външно министерство, в които се говори за това колко навременни (!!!) са били мерките, взети от властите. И че те са информирали навреме всички. 

А сега ще го цитирам: 

„Това е стигматизация срещу Китай и ние категорично се противопоставяме.
Произходът на новия коронавирус е научен въпрос, който изисква професионална и научна оценка. Световната здравна организация и международната общност са постигнали ясен консенсус за отхвърляне на стигматизацията чрез свързване на вируса с конкретни страни или региони.
Настоявам, незабавно да промените грешката и да не я повтаряте в бъдеще“. 

 

Скъпи Ян Сюи, 

Професионалната и научна оценка на световната научна общественост е категорична към този момент и свързва появата на COVID-19 с Китай, също както и SARS от 2002 г.

Относно изречението ви, започващо със: „Световната здравна организация и международната общност са постигнали…“ то… на практика не означава нищо, защото световната общност се състои от над седем милиарда и половина човека, а Световната здравна организация е почти 100% категорична в заключенията си, че именно Китай е източник на заразата. В материала си (Chinese citizens push to abolish wildlife trade as coronavirus persists) в National Geographic Наташа Дали говори за новия коронавирус и казва: „[…]свързан с пазара за диви животни в Ухан, а сега и глобална здравна заплаха, според Световната здравна организация…“ (и това е само един от хилядите материали по темата, базирани на мнението точно на СЗО!)

Второ: аз лично настоявам да промените грешката в тона, който използвате, за да контактувате с една свободна медия в една свободна и демократична държава, член на Европейския съюз!

Аз лично, като представител на свободна медия, която се ползва с доверието на милиони читатели, отказвам да приемам императивен тон от властите и администрацията на България, Европейския съюз и Европейския парламент, какво остава за това да приема императивен тон от представител на властта на чужда държава! Ако целяхте конструктивен диалог, то трябва да ви кажа, че натиснахте всички грешни копчета!

Императивът в българския език, както и в много други европейски езици, се смята за заповедничество и символизира заплаха. Не знам дали знаете, но в много световни медии, публикации, включително и творби на писменото и визуалното изкуство или, ако щете – в световната общност – се носи лоша слава на държавата Китай и мнозина я описват като източник на опресия и унищожител на свободното слово. Съжалявам, ако съм ви съобщил нещо ново, което не знаехте. Но е факт. Проверете. Смятате ли, че помагате за имиджа на страната си с подобни императивни, лъхащи на заповед, комуникации? 

Аз лично не бях използвал думите „китайския вирус“. Досега. А вие вижте в речника какво означава думата Backfire. 

 

Да се върнем на вируса, който може и да е, може и да не е китайски.

Световните лидери е следвало да са подготвени за подобен сблъсък, защото са били предупреждавани от учените не един и два пъти. Но очевидно са отказали да се вслушат.

Вместо това бразилският президент Болсонаро оставя Амазония да изгори, защото неговите благодетели и „приятели“ от едрия бизнес искат да правят там пасища и мини. Не забравяйте, че докато джунглата в Бразилия гореше миналата година, а светът предлагаше ПОМОЩ на Болсонаро, той я отказваше и твърдеше, че ще я приеме само след като Маркон му се извини. Тогава го смятахме за детинщина, но се оказа стратегия. През това време джунглата изгаряше и отваряше нови пространства за бизнеса. 

Помните ли... 

Бразилската джунгла е загубила 30% от площта си за една година

 

А ето тук за поведението на Болсонаро:

Защо пожарите в Амазония са всъщност нещо хубаво?

 

Помните ли думите на Алана Шаих малко по-горе? Че навлизането на човека в дивото предизвиква заразите с непознати вируси. И предсказанието, че ще се повтаря отново и отново? Ето за какво става дума. 

В това време на масов ужас, вчера, днес… Болсонаро нарича коронавируса „медиен трик“ и дълго време отказва да въведе строгите необходими мерки в Бразилия.

(!!!)

Днес бразилците масово искат да разкарат Болсонаро от власт. По време на вече въведените мерки, те излизат по балконите, но не както италианците пеят, а дрънкат съдове и крещят обиди срещу Болсонаро.

 

Австралийският премиер Скот Морисън беше предупреден няколко пъти от противопожарни експерти в страната, 23-ма ръководители на звена го предупредиха, че ще има пожари. Той отказа среща с тях. Морисън обвиняваше тези, които го предупреждаваха, че са „фанатици“ и накрая Австралия изгоря. 

Оказа се, че Скот Морисън има специално отношение към едрия бизнес в страната, особено въгледобива, за който е полезно да се „отворят“ нови пространства. 

Третата Световна не е „на прага“. Започна

Да се върнем на Китай. Това е държава, в която властта и полицията знаят всичко за всеки и ги държат под контрол. Смятате ли, че властите НЕ ЗНАЯТ за съществуването на нелегални и опасни пазари за диви животни? Или, както в много други държави с… подобна „слава“, местната власт създава условия за незаконна търговия, защото тя създава корупция, от която администрацията „се облажва“? 

Коронавирусът, както щете да го наричате, не е китайски, откъдето и да е тръгнал. Той е вирусът на алчността и наглостта на човека. И ще се връща пак и пак. И докато неща, като Глобалното затопляне, загубата на ресурс, гладът в разни държави… бяха далеч от цивилизованите страни и все не ни пукаше достатъчно, то СЕГА коронавирусът ни ухапа здраво по зад*иците. И онези, които ни вкараха в това положение, изглежда не знаят какво да правят. Но гледайки какво правят световните „лидери“, като Тръмп или Болсонаро, се вижда просто как те подготвят защита за приятелите си от едрия бизнес. Които пък са ви приготвили НОВИ пандемии с действията си. Поведението на Китай също е ясно: прикривай, за да не стане скандал. Тип СССР и Чернобил. 

И все пак… „красотата“ на новите зарази (като COVID-19) е, че покосяват всички и дори много богатите НЕ СА защитени. Не могат да го подкупят, не могат да си купят защита. Просто не могат. Борис Джонсън e с коронавирус. Принц Чарлз е болен. Свещеник от резиденцията на папата. Испански вицепремиер. Пласидо Доминго. Министър в Индонезия. И още, и още, и още… 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
65934 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини