ООН: Животът на милиони хора по света е застрашен, ако няма солидарност в борбата с коронавируса

  • 19 март 2020 21:41

  • 1221
  • 1
ООН: Животът на милиони хора по света е застрашен, ако няма солидарност в борбата с коронавируса
© Pixabay

Животът на милиони хора по света е застрашен, ако не проявим солидарност, особено към по-бедните страни, в борбата с пандемията от коронавируса, заяви генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28922

"Доказано е, че разпространението на вируса може да бъде овладяно. То трябва да бъде овладяно. Ако допуснем вирусът да плъзне като пожар, особено в най-уязвимите райони на света, това ще убие милиони хора", каза Гутериш на пресконференция по видеовръзка в централата на ООН.

Два нови случая на коронавирус у нас! Общо станаха 107

"Световната солидарност е не само морален императив, тя е в интерес на всички. Решаващо важно е да проявим солидарност в реакцията си на кризата. Една страна в добро здраве не бива да мисли, че трябва да се грижи само за своите граждани", добави той и поиска координирани мерки в световен мащаб, а правителствата "да подкрепят безрезервно водените от Световната здравна организация многостранни усилия в борбата с вируса".

В икономическо и финансово отношение "трябва да се съсредоточим върху най-уязвимите хора, нископлатените работници, малките и средни предприятия. Това означава помощ за заплатите и социалните осигуровки и избягване на фалити и загуби на работни места", каза Гутериш.

Фармацевтичната промишленост не може да покрие търсенето на тестове за коронавирус

Нужен е също "ангажимент за адекватни финансови инициативи в подкрепа на затруднените страни", каза шефът на ООН и подчерта, че Международният валутен фонд и Световната банка играят ключова роля в това отношение.

"Трябва да се въздържим от изкушението да прибегнем към протекционизъм. Сега е времето да премахнем търговските бариери и да възстановим веригите на доставка. Правителствата и централните банки трябва да гарантират ликвидности за икономиката, но и отпускане на средства за най-нуждаещите се, за най-бедните хора и страни", заяви генералният секретар на ООН.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време: 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28922

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1221 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
абе оон...

2020.03.19 | 22:38

1
това е една еврейска организация с нищоправещи чиновници, които взимат 5 цифрени заплати ....и само констатират някакви общоизвестни факти и НУЛА действие.......

Добави коментар

Водещи новини