Как работи социалната дистанция и какво означава тя за всеки от нас?

  • 17 март 2020 13:40

  • 565
  • 0
Как работи социалната дистанция и какво означава тя за всеки от нас?
© Getty Images

Могат ли децата ми да отидат да играят навън? Редно ли е да отида на фитнес? Във времена на коронавирус доскоро лесни въпроси изведнъж се превърнаха в сложни. Следват няколко въпроси и отговори за усилията за "социална дистанция" за забавяне на епидемията в САЩ, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

КАКВО Е СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ?

Социалната дистанция са мерки, въведени от здравните власти за ограничаване на разпространението на заразни заболявания.
Мерките са насочени към минимизиране на разпространението на вируса и в крайна сметка защитават уязвимите групи, включително възрастните и хората с отслабена имунна система.

КАКВИ МЕРКИ БЯХА ВЗЕТИ?

Правителствата затвориха граници, на милиони работници и студенти бе разпоредено да си стоят по домовете. Вчера американските власти препоръчаха на възрастните хора и на онези с придружаващи заболявания "да стоят по домовете си и да избягват контакт с други хора". Властите в САЩ призоваха също хората да не се събират на големи групи.
Експертите препоръчаха също на хората да се опитат да стоят на разстояние най-малко шест фута (около две метра) един от друг.

ЗАЩО НА ШЕСТ ФУТА?

Експертите смятат, че вирусът основно се предава чрез капчици, които излизат от устата и носа. Когато заразен човек говори, издишва, кашля или киха, капчиците се разпространяват на три до шест фута (от един до два метра) преди гравитацията да ги накара да паднат.

"Те падат доста бързо", каза д-р Джил Уедърхед, експерт по заразни болести в Медицинския колеж Бейлър в Хюстън.
Важно е да се опитаме да се закрием когато кашляме или кихаме с кърпичка или с ръкава си, за да не оставим тези капчици да се пренесат директно към някого наоколо.

МОЖЕ ЛИ ИЗОБЩО ДА ИЗЛИЗАМ НАВЪН?

Да, с някои изключения. Указанията се различават според това къде живеете.
"Не ни принуждават да си стоим по домовете и да заключим вратите", каза д-р Уилям Шафнер, експерт по заразни болести в Университета "Вандерблит" и добави: "Все още не сме стигнали до там и не смятам, че ще стигнем".
Хората, които кашлят и кихат, трябва да си стоят по домовете, колкото е възможно повече и да посетят лекарски кабинет, ако възнамеряват да бъдат прегледани, допълни той.
Хората, при които е потвърден коронавирус, трябва да си останат вкъщи, както и онези, които са били в близък контакт със заразени.

КЪДЕ МОЖЕМ ДА ХОДИМ?

Вариантите стават ограничени със затварянето на училища, фитнеси и ресторанти на някои места и с указите за работа от вкъщи.
Властите в шест окръга в района на Сан Франциско разпоредиха вчера на почти седем милиона души да си останат вкъщи и да излизат навън само в случай на необходимост.
Ако живеете някъде, където няма подобни ограничения, най-добре е просто да се осланяте на добрата преценка. Ако ресторантите са отворени, няма нищо лошо да отидете да се нахраните. Но отидете с малка група и заемете маса на разстояние от други хора.
Необходимо е да се купува храна. Но опитайте да отидете до супермаркета във време, когато има по-малко хора, стойте на шест фута от останалите пазаруващи колко е възможно повече и добре си измийте ръцете, когато се приберете.

МОГА ЛИ ДА ОТИДА НА ФИТНЕС?

Спортът е важен. Но се съсредоточете върху уредите, като ги бършете преди и след като ги ползвате, и избягвайте играта на баскетбол и други спортни занимания, които ви поставят в близък физически контакт с други хора. Ако е възможно се откажете от фитнеса и вместо това отидете на джогинг, разходка или покарайте колело, съветват експертите.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪС СОЦИАЛНИТЕ СЪБИРАНИЯ?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ в неделя препоръчаха през следващите осем седмици организаторите да отменят проявите, в които участват повече от 50 души. Вчера бройката бе намалена до 10 души.
Това може да отложи много сватби, семейни сбирки и празнувания на рождени дни.
Доктор Дебора Бъркс, която координира реакцията на федерално ниво срещу вируса каза, че промяната от 50 на 10 души е обусловена от изследванията, които се опитват да оценят отражението на различните възможни мерки.
Служител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията д-р Джей Бътлър каза вчера, че няма универсално правило. Властите просто се опитват да въведат разумни рамки за "засилване на социалната дистанция, без да създават социална изолация", каза той в интервю, публикувано от списанието на Американската медицинска асоциация.

МОГА ЛИ ДА ИЗЛИЗАМ НА СРЕЩИ? ИЛИ ДА ИЗПРАТЯ ДЕЦАТА СИ ДА ИГРАЯТ НАВЪН?

Експертите не са на единно мнение относно срещите и игрите навън.
Възрастните, които не са болни или не са смятани за хора в риск от заразяване, все още могат да излизат на срещи, каза Шафнер. Но избягвайте баровете, концертите и претъпканите театри, а вместо това помислете за интимна вечеря вкъщи.
За децата няма нищо лошо да излизат да играят, особено ако са в паркове и не се събират на големи групи, каза той. Разбира се, че децата, които са болни или са особено уязвими към респираторни заболявания не трябва да излизат, добави медикът.
Уедърхед дава друг съвет, като казва, че игрите навън не са препоръчителни. Децата като правило прекарват по-леко Ковид-19 и затова могат да разпространят заразата преди останалите да разберат, че са болни.

ЩЕ ПРОРАБОТИ ЛИ СОЦИАЛНАТА ДИСТАНЦИЯ?

Сложно ще е да се докаже, че тези мерки ще доведат до промяна.
Тестването за коронавируса закъсня в САЩ, но сега става все по-широко приложимо. Това означава, че много нови случаи могат да бъдат установени през идните дни, след като лабораториите най-после потвърдят случаи от преди седмици.
"Предстои да видим нарастване на броя (на случаите) и това ще бъде разочароващо за хората, които спазват социална дистанция. Но това не означава, че социалната дистанция не работи", каза Уедърхед.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини