Руска медия: Заразата удари амбициите на ЕС

  • 12 март 2020 09:19

  • 1554
  • 0
Руска медия: Заразата удари амбициите на ЕС
© Getty (архив)

Световната здравна организация обяви пандемия от новия коронавирус, руският оперативен щаб за превенция на заболяването въведе снощи нови ограничения в страната, а междувременно ситуацията с носителя на Ковид-19 в Европа и света става все по-напрегната, обобщава във водещи материали развитието на събитията "Росийская газета".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Всяка страна е разработила собствен подход за издирване на заразени, посочва московският официоз и обяснява какви мерки да вземат туристите от Русия, ако заподозрят, че са прихванали вируса.

Въпреки опасенията курсът на рублата успя да се стабилизира след спада в петролните цени на фона на пандемията - до голяма степен заради навременната подкрепа от Централната банка на Русия. Рано е обаче да се отпускаме - положението е несигурно, защото цените на петрола все още са твърде ниски, а изобщо не спира и натискът на коронавируса върху финансовите пазари, добавя "Росийская газета".

Дания е втората европейска държава под пълна карантина

Според първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов няма опасност от спад в руската икономика - вносната техника и медикаментите са попаднали в зоната на риска заради отслабването на рублата, пише "Свободная преса". Белоусов обаче увери, че правителството няма да допусне поскъпване на жизнено необходимите лекарства в Руската федерация, отбелязва изданието.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изтъкна, че светът може да се справи с новата болест, но последици от нея вече се забелязват в цяла Европа, пише "Комерсант".

Вестникът се спира по-специално върху затварянето на учебни заведения в ред държави от ЕС. Според експерти 20 на сто от всички ученици и студенти в Полша, Гърция, Чехия, Франция и Германия - 363 милиона души, или не учат изобщо, или са минали на обучение онлайн. В материала се разглеждат и мерките, вземани в САЩ, където експертът д-р Антъни Фоси предупредил своите сънародници:  Ще стане по-лошо. В крайна сметка ще стане по-лошо.

Коронавирусът порази дългосрочните планове на ЕС - амбициите на председателя на Еврокомисията ще останат неосъществени, заявява в заглавие "Независимая газета". Заставането на Урсула фон дер Лайен на един от ключовите европейски постове е свързано с планове за икономическо, политическо и военно укрепване на Европа с оглед страните от ЕС да минат на нов етап в развитието си. Новият председател на ЕК заложи на най-модното течение на континента - "зелената вълна". Благодарение на нейните усилия бе приет планът "Зелена сделка", предвиждащ до 2050 г. Европа да стане въглеродно неутрален континент - да изравни "производството" и утилизацията на въглероден диоксид.

За целта европейската икономика трябва да спре използването на енергия от въглища, петрол и газ и да мине изцяло на възобновяеми енергоизточници. Урсула фон дер Лайен бе планирала да изразходва за тази цел по 260 милиарда евро годишно, които да събира от страните членки на ЕС. Сега обаче ще й се наложи да мисли как да заздрави отслабналата конюнктура в ЕС. Германското сп. "Шпигел" примерно предрича масова безработица във водещите индустриално развити европейски страни заради разпространението на коронавируса. Страните от Стария свят ще трябва да мислят как да подкрепят съществуващите вече отрасли, а не да закриват мини или да преоборудват газопроводите за доставка на водород, обяснява "Независимая газета".

Първа жертва на коронавируса и в Гърция

Пандемията от коронавируса приближава предстоящата глобална криза; специалистите се страхуват, че разпространението на патогена няма да бъде спряно, преди да дойде лятото, пише "Известия". "Разпространението на коронавируса ще стигне върха си през април-май с пауза през летния период", прогнозира експертът Павел Волчков. "После, надявам се, ще можем да надвием заразата. Тоест да не допуснем да се върне наесен", добавя той.

"Разпространението на инфекцията зависи от множество фактори", напомня колегата му Александър Лукашов. "Първо, разполагаме с не съвсем достоверна статистика за много страни. Второ, повечето държави едва ли ще се решат да предприемат същите мерки като Китай. Трето, не знаем доколко разпространението на вируса зависи от климата", изброява той.

Ферибот в Гърция с над 400 души e под карантина заради подозрителен случай на коронавирус

Заради обявяването на пандемия от СЗО се задава "черен четвъртък" на фондовите пазари, предупреждава пред "Известия" финансовият аналитик Артьом Деев. По думите му няма никакви съмнения, че този спад ще е рекорден. За икономиката това означава глобална криза, трудно сравнима по мащаби с всички предходни, подчертава всекидневникът.

Американският финансов експерт Джеси Коломбо, предсказал срива на пазарите през 2008 г., този път заяви: човечеството вече се бе запътило към рецесия още преди да чуем за коронавируса. Сега пандемията от китайски произход само влошава нещата, пише "Московский комсомолец".

По думите на икономиста, цитиран в статията, колкото и да бе лоша 2008 година, бъдещето е още по-лошо, защото сега на планетата има къде повече дългове - новите достигат почти 100 трилиона долара.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
1554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини