Руска медия: Докога Русия ще може да предизвиква Запада

  • 11 февруари 2020 09:04

  • 3428
  • 4
Руска медия: Докога Русия ще може да предизвиква Запада
© Getty (архив)

Президентът на Русия Владимир Путин може би ще говори при откриването на 75-ата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН през септември в Ню Йорк. Москва разглежда възможността в кулоарите на сесията да се състои предложената от Путин среща на върха на петте постоянни членки на Съвета за сигурност (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция), пише "Комерсант".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил за вестника, че засега няма никакви решения по въпроса, но според информирани източници от руските властови структури той се разглежда и без съмнение ще бъде решен положително.

"Срещата на петорката е замислена като обстоен разговор за проблемите в световната политика с цел намиране на пътища за решението им. Тя обаче е трудно да се организира в кулоарите на Общото събрание заради натоварения график със срещи на върха през седмицата", цитира изданието мнение на Василий Небензя, посланика на Русия в ООН.

Русия и Украйна подписаха протокол за транзита на газ и за уреждане на взаимните претенции по газовите въпроси

"Всички лидери на страните постоянни членки на Съвета за сигурност, са поканени в Москва за Деня на победата (9 май), но източниците на вестника не разчитат Русия да събере по този повод цялата петорка. Руските власти впрочем са готови да разгледат и други варианти, ако получат принципно съгласие от своите партньори. Инициативата за среща на петорката вече бе подкрепена от Китай и Франция, а САЩ и Великобритания още не са реагирали", напомня "Комерсант".

"По решение на Владимир Путин Съветът за сигурност на Русия коригира в момента стратегията за национална сигурност на федерацията и още тази година ще бъде готова нова редакция за следващия петгодишен период", информира държавният орган, цитиран в "Росийская газета".

Русия: НАТО се готви за война

"На учени и експерти от федерални ведомства е наредено по-специално да предложат нови мерки срещу заплахите, произтичащи от засиления натиск върху Русия в политически, икономически, военен и информационен план от страна на САЩ и съюзниците им. За такъв натиск бе споменато и в предишната стратегия, както и за заплахата откъм НАТО. Сега ще бъдат отразени и нови заплахи за Русия - разпадането на режима за контрол над въоръженията и увеличеният брой огнища на международно напрежение.

Отделно ще се разглеждат проблемите на информационната сигурност. Очаква се да бъдат отчетени рисковете, свързани със зависимостта на Русия от доставките на чуждестранна продукция, и ниската конкурентоспособност на произведеното в страната", добавя московският официоз.

В интервю за "Известия" зам.-външният министър на Русия Андрей Руденко разказва за стремежа на Москва да подобри отношенията с Грузия, влошени след руско-грузинската война през 2008 г. Той приканва по-специално за "грижовно отношение" към уникалната площадка за преговори", каквато представляват Женевските дискусии за стабилността и сигурността в района на Кавказ с активното участие на Русия и Грузия наравно с Абхазия, Южна Осетия, а също така САЩ, ООН, ЕС и ОССЕ.

Шефът на руското разузнаване: Западът прокарва идеологията на ЛГБТ, за да зомбира хората

"Смяната на правителството в Молдова положително се отрази на отношенията с Русия", посочва Руденко, като изтъква например развитието на търговското сътрудничество, изразено в стокообмена, достигнал през 2019 г. 1,5 милиарда долара. "Освен това Москва разчита да продължи укрепването на Съюзната държава с Беларус. Междувременно укрепва и партньорските си отношения с руските общности в чужбина на фона на неотслабващата русофобска кампания в ред западни държави", добавя руският дипломат.

"Докога Русия ще може да отправя предизвикателство на Запада", пита се "Независимая газета" в заглавие на коментар за започващата в петък Мюнхенска конференция по сигурността с участието на близо 800 гости, включително 40 държавни и правителствени глави.

"Председателят на конференцията Волфганг Ишингер заяви, че предстоящият 56-и форум в Мюнхен ще бъде най-важният от 20 години насам. В традиционния Мюнхенски доклад, разпространен преди проявата, Русия се посочва сред силите, хвърлящи предизвикателство на Запада", пише всекидневникът.

Авторите констатират, че 2019 е била година, успешна за Москва. Русия си върна членството в ПАСЕ, представи се като важен и дори незаменим играч в решаването на близкоизточните конфликти, изхитри се даже да продаде зенитно-ракетни комплекси С-400 на държава от НАТО - Турция.

В доклада се подчертава, че Русия постоянно е правела опити да тества якостта на Запада - действала е срещу демократичните институции и ценности, разчиствала е политически сметки на негова територия, дестабилизирала е ситуацията в Украйна. "Скептично се разглеждат обаче възможностите на федерацията за конфронтация и занапред. Икономическите ресурси на страната се изчерпват, политическата ситуация в Русия се влошава, а външнополитическите успехи на Кремъл се дължат по-скоро на пасивността на Запада, а не на руската мощ", твърдят авторите. И заявяват: Москва отдавна се боксира извън своята категория.

Последвайте канала на

3428 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Дон Кинг

2020.02.11 | 21:24

4

Бе боксира се извън категорията си пък всички по-тежки с памперси...и що така?))))

2020.02.11 | 09:55

1

СССР умря, да се готви Русия. Това е страна с огромни ресурси, които не може да изкопае и продаде на нормални цени, защото не иска, а постоянно ръмжи и се прави на страшна. Остават и още няколко години.

Стига ва

2020.02.11 | 21:23

3

не думай

ico_all

2020.02.11 | 10:18

2

Това ли ти измисли само простата тиква дето я носиш вместо глава.

Добави коментар

Водещи новини