Забравете всички лоши новини… ето ви най-добрите за 2019 г.

  • 17 декември 2019 14:55

  • 1756
  • 4
Забравете всички лоши новини… ето ви най-добрите за 2019 г.
© Pixabay

Забравете всички лоши новини…
 

… ни казаха от The Chive, ето ви най-добрите факти и новини, които постигнахме или научихме през 2019 г. 

Да ги видим:

1. Морските костенурки правят „голямо завръщане“, като популацията им се е увеличила с 980% (не е грешка: 980 процента, да), благодарение на Endangered Species Act (подписан от президента на САЩ Ричард Никсън през 1973 г., действащ като закон, следващ разписанията на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора от същата година). 

2. Швеция въведе страхотна инициатива: кръводарителите получават СМС-съобщение всеки път, когато тяхна кръв е била използвана, за да се спаси живот. 

3. Седем яйцеклетки от последните два Северни бели носорози са били успешно оплодени. Това може да спаси вида. През 2018 г. почина последният мъжки екземпляр от вида. 

4. Холандия покри стотици автобусни спирки с растения – „Зелени покриви“ – на които пчелите могат да се крият и да обитават. 

5. В Сан Франсиско, клуб, наречен Cuddle Club (клуб за гушкане), събира възрастни хора с възрастни кучета, за да си помагат едни на други, когато имат нужда от компания, упражнения и близост. 

6. Нидерландия постигна целта си официално да стане първата държава без улични кучета. 

7. В Перу беше постигнато съгласие на официално ниво да се прекрати обезлесяването на горите с цел земеделие за добив на палмово масло до 2021 г. Победа от огромно значение за дивата природа и устойчивото земеделие. 

8. Соларен проект в Африка ще свърже около 90 млн. души с електрическата мрежа най-после, извеждайки ги от „енергийната бедност“.

9. Южна Корея организира диско партита през деня за хора на 65+ години, за да им помагат да се борят със самотата и деменцията. 

10. Оризовите фермери по цял свят са започнали да използват патици, вместо опасни пестициди. Птиците ядат насекоми и бурени, без дори да докосват растенията. 

11. Възобновяемите енергийни източници вече покриват около 1/3 от глобалната мрежа.

12. Забрана, действаща почти в цял свят – бебета слонове няма повече да бъдат откъсвани от средата им и продавани на зоологически градини и циркове. 

13. В Рим вече можете да си платите билета за метрото с пластмасови бутилки, вместо с пари. Досега повече от 350 000 бутилки са били рециклирани. 

14. Нидерландия построи 5 изкуствени острова, за да запази дивата си природа. През първите две години 30 000 птици и 127 диви растения са били спасени и върнати в естествената им среда. 

15. Едно невероятно село в Индия празнува раждането на дъщеричка в семейство, като засажда по 111 дървета всеки път, когато се ражда момиче. Досега са посадили повече от 350 000 дървета. 

16. В Малави (Югоизточна Африка) във власт встъпи жена вожд, която анулира 1500 детски бракове, обяви практиката за незаконна и върна младите момичета в училище.

17. Безпрецедентна юридическа победа за местното население и дивата природа в Еквадор, след като беше „освободена“ огромна ивица от Амазонската дъждовна гора, на която вече е забранен добивът на злато. 

18. В световен мащаб нивото на самоубийствата е намаляло с 38% от пика му през 1994 г., което е спасило около 4 млн. живота. 

19. Щатът Калифорния ограничи правото на магазините за животни да продават домашни любимци, ако те не са спасени бездомни животни или взети от приют. 

20. Човек в Индия е засаждал по едно дърво всеки ден в продължение на 35 години. Вече е създал гора, по-голяма от Сентръл Парк в Ню Йорк. 

21. Гърбатите китове бяха спасени от изчезване, благодарение на усилията на биолози и активисти. От няколко стотин те станаха вече 25 000. 

22. Рекорден брой хора – 4855, са чакали на опашка в дъжда за тест на стволови клетки, за да участват в спасяването на 5-годишно дете с рядък вид рак. 

23. Робот, наречен LarvaBot, пренася „бебета на корали“ до Големия бариерен риф, за да се възстанови до предишните му мащаби. 

24. Супермаркетите в Тайланд казаха „не“ на найлоновите торбички и ги замениха с бананови листа, в които опаковат покупките на клиентите. 

25. За първи път жена спечели най-престижната награда за математика в света. Американката Карън Уленбек спечели наградата Abel, присъждана от краля на Норвегия. 

26. Ново изследване доказа, че силно развитото усещане за миризма на кучетата може да идентифицира рак с невероятна точност. 

27. Учени в Мексико създадоха „фалшива“ пластмаса, с която да заменят истинската. Тя се прави от сок на кактус и се разгражда в природата за около месец, освен това е безопасна за поглъщане. 

28. „Коридор за пчели“, дълъг 7 мили, покрит с диви цветя, беше направен в Лондон, за да се подпомогне популацията им в града. 

29. Галапагоската игуана се „завръща“ на едноименния остров почти 200 години, след като Чарлз Дарвин я открива и описва за първи път. 

30. Цирк в Германия използва холограмни изображения на животни, вместо истински, в опит за съдействие за прекратяване на жестокостта срещу животните. 

31. Амазонско племе спечели юридическа битка срещу нефтодобивни компании, спирайки плановете им да сондират в Амазонската дъждовна гора. 

32. Канада въведе закон, с който се забранява да се държат в плен и с цел забавление китове, делфини и други морски бозайници. 

33. Учени във Финландия разработиха ваксина за пчели, която да предотврати „пчелния Апокалипсис“. 

34. Въглеродните емисии в Обединеното кралство намаляват за шеста поредна година. За последен път там емисиите са били толкова ниски през 1888 г. 

35. В Лагос, Нигерия има социален проект, благодарение на който е възможно родители да плащат таксите за обучение на децата си, събирайки и предавайки пластмасови отпадъци за рециклиране. 

36. Южна Корея някога рециклираше 2% от хранителните си отпадъци. Днес рециклира 95%, благодарение на „умни“ (smart) кошчета и биоразградими торби. 

Макар в списъка да липсва каквото и да било, свързано с България, като жители на тази планета, все пак трябва да сме щастливи от инициативата на тези хора, които се борят за бъдещето ѝ. А, ако искаме… във всеки момент можем да се включим и ние с опазването и спасяването на околната си среда. Всички ще са ни благодарни… или поне онези, за чието мнение ни пука ;) 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1756 4

Коментари 4

Добави коментар

2019.12.17 | 18:27

4

Путин е убиец на ж ypнaлиcти, който репресира медийте в своя полза.

Крум Усаински-Крупник

2019.12.17 | 15:24

1

Цървули!!!За съжаление ги няма най-добрите новини,че Путаша е в вкаран в затвора,а мумията на Владимир Илич е изхвърлена в реката!!!Ура и Слава!!!

Крум Усаински-Крупник

2019.12.17 | 17:02

3

Ти ли ще ми говориш за опорни точки бе,гейзер,русосифилистичен продажен!!!Ура и Слава!!!

Slav Pavlov

2019.12.17 | 16:49

2

Написано е за толкова хубави неща,които са се случили по света,а Цървулът крум си рупа ли рупа опорките,за да заработи неколко медни монетки

Добави коментар

Водещи новини