Евростат: България е втора в ЕС по рециклиране на пластмаса

Приблизително 42% от пластмасовите отпадъци в Европейския съюз са били рециклирани през 2017 г. Това сочат данни на Евростат.

В седем държави членки са рециклирани повече от половината от генерираните пластмасови отпадъци. Една от тези страни е България.

Тя е втора в ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки – 65%, като пред нас е Литва, която е рециклирала 74%. След нашата страна се нареждат Кипър, Словения, Чехия, Словакия и Холандия. За разлика от тях, по-малко от една трета от пластмасовите отпадъци са рециклирани в Малта – 24%, Естония, Франция и Финландия - 27%, Ирландия, Унгария, Люксембург и Австрия.

В сравнение с 2005 г. обемът на рециклиране на пластмасовите отпадъци нараства с 18%, предаде Нова телевизия.

Тази тенденция се наблюдава в различна степен във всички държави членки на ЕС, с изключение на Хърватия.

Коментари

  1. 2019.11.05 | 18:37

    Дали рециклирсш или не. Спасение няма, стига д тес глупости с рециклиране и друн че пляс...европа дет е 300 милиона ще ходи да рециклира да пази нз си кво апак сичкото мангал из света грам не му пука...

  2. 2019.11.05 | 16:43

    това са пълни лъжи може би сме първи по горене на пластмаса но не и по рециклиране има държави в ЕУ където едно шише е 50 цента а в бг мангалите в булекопак на ръце разделят срам и резил

  3. 2019.11.05 | 16:09

    Това е чудесна новина. Ако пластмасата не се рециклира, попада или в моретата и океаните, или някъде другаде в природата. Аз лично си събирам отпадъците отделно и винаги ги хвърлям в предназначените контейнери.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет