Философ: Европейските демокрации са станали твърде неефективни

Имат ли почва референдумите по гражданска инициатива в Европа, трябва ли да се въведат нови правила в интернет и защо популизмът набира такава скорост в западния свят? Тези и още теми коментира за Bulgaria ON AIR френският политически философ, преподавател в Сорбоната и специалист по въпросите на управлението и властта Пиер-Анри Тавоайо.

,,Народът трябва да управлява. Това е и дефиницията на Линкълн за демокрацията. Управление на народа, от народа и за народа. Една гениална дефиниция, която е много трудно да се приложи на практика, защото не знаем какво точно са управляващите и кой е този всевластен народ'', обясни той, запитан кой трябва да управлява.

По думите му затъваме в популизъм, щом някой дойде и каже: ''Народът, това съм аз''. Тавоайо е категоричен, че народът не е един образ или лице, което да срещнеш, а е метод. 

На мнение е, че демокрациите ни са станали твърде неефективни и именно това води до кризи. Гражданите имат чувството, че хората, които са избрали, не могат да решат проблемите им.

,,В момента европейските демокрации са джуджета, които се карат помежду си и не виждат, че на световната сцена има нова първа сила - Китай. Голямата игра е между Китай и САЩ - това е катастрофа. Надявам се ЕС да се превърне в самостоятелна сила, наравно с Русия, Китай и САЩ'', коментира Тавоайо.

,,Родиха се фалшивите новини, масовата манипулация... Публичното ни пространство е преобърнато наопаки и още не сме съвсем сигурни как да се ориентираме в него. Резултатът е, че имаме дебат в криза. Ще успеем да се справим, но трябва да определим правила в превърналото се в дива джунгла публично пространство, в което истината и лъжата се размиват. Трябва да наложим граници и да поставим пазачи'', каза още философът.

,,Във всеки вестник има отговорен редактор, той носи наказателна отговорност. Може да бъде осъден в случай на клевета. Социалните мрежи ще бъдат принудени да носят отговорност за своето съдържание", посочи философът.

Коментари

  1. 2019.10.16 | 10:25

    ЦИОНИСКАТА СВЕТОВНА МАФИЯ ,ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА ЗАВИНАГИ.

  2. 2019.10.16 | 09:50

    A добро утро Пенке!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет