Karma is a bitch!

Томи Робинсън, дами и господа, преживя челен сблъсък с кармата, а авторите на сатира в Британия си взеха няколко дни отпуск, защото работата им беше свършена от самия Робинсън и голямата му уста. 


Кой е Робинсън ли? Човек, който според случая, ще ви каже, че е патриот или журналист, или инфлуенсър, или политически активист, или активист за правата на британците. Според случая, както му е удобно. Дори стартира кампания като независим кандидат за Евроизборите. 

Реално обаче не е нито едно от тези неща, а е човек, финансиран някак, от някой, за да вдига много шум по „рекламираните“ напоследък от крайнодесните националисти в Европа и Англия „проблеми“, като в повечето случаи той ги създава, но… 

Karma is a bitch!  

Какъв всъщност е крайнодесният Робинсън? Играейки си на патриот в Англия, се залепи за бившата партия на Фараж UKIP и стана една от причините Фараж да се оттегли и да каже, че партията много започнала да залита по расизма, екстремизма и крайното дясно. А това е нещо като да отидеш в Ада и когато Сатаната те пита защо си попаднал там и му разкажеш, той с покруса да ти каже: „Пич, тва не е редно…“

Робинсън е осъден (не за пръв път, но за това – след малко) на 9 месеца затвор, от които вероятно ще излежи 10 седмици. Причината: обида и незачитане на съда, само че с тежки последици, оказващи влияние при вземане на решение. Това е криминално престъпление, а не простъпка. Важно уточнение. Опитвайки се да се направи на интересен и да запали поредната вълна на омраза (поредната!), Робинсън, въпреки изричните забрани да го прави, снима обвиняеми, които са от мюсюлманско малцинство и пусна видеото във Facebook. По този начин, смятат магистратите, влияе на решението на съда, оказвайки натиск чрез обществото, което се „наелектризира“ и започва да търси мъст. ОЩЕ ПРЕДИ ДА ИМА ДОКАЗАНА ВИНА. Освен това създава опасност, инициирайки вълна от потенциално насилие. 

А в Британия законите трудно се заобикалят, дори да си обичан от милиони празноглавци, които ходят да крещят лозунги в твоя подкрепа, нищо, че са те съдили за куп неща и си нарушавал закона, ДОКАТО пропагандираш спазването му, честността, правото и справедливостта. 

Трябва да си поне депутат, за да „минеш метър“; и то само, ако издънката ти е добре маскирана. 

А не, ако си я пуснал НА ЖИВО във Facebook. 

Но все още не сме стигнали до „интересната“ част. Разбрахме, че Робинсън е погазвал закона, докато се е рекламирал като негов защитник, но…

… престъпленията му отпреди са с интересен характер. Сред това, за което вече е бил съден и осъждан ефективно, е: наркотици, нападение, нарушаване на обществения ред, ИЗМАМИ с ипотеки и

използване на фалшив паспорт, с който се опитал да влезе в САЩ.

Но и това не е най-интересното от последното развитие на събитията. 

Не забравяйте, че Робинсън… всъщност сега е моментът да отбележим, че истинското име на Робинсън е Стивън Яксли-Ленън, но го е сменил, за да звучи по-готино…

Та Робинсън (или Яксли, или както там искате го наричайте) се противопоставя на бежанците в Британия и на всички имигранти. Иска си Англия на англичаните. Нищо ново под слънцето. Дори няма да си правя труда пак да се отплесвам, да обяснявам колко ще затънат икономически, ако мокрите сънища на неграмотните фашисти се сбъднат, но ето как стигнахме до интересната част в историята на Робинсън…

Робинсън смята да помоли Тръмп и администрацията му за политическо убежище…

(!!!)

Тоест иска да получи статут на бежанец… 

Pixabay

 

Не, не се шегувам. 

Дори няма да си напрягам мозъка, да мисля как ще извърти криминалната си постъпка като причина за политически мотивирано решение на съда. Просто знам, че няма да може. Но пък от друга страна имаме администрация (на Тръмп), която се движи само и единствено на популизъм и реклама, като гориво. Така че, няма да се изненадам Тръмп да „подаде ръка“. Ще е смешно, но не и изненадващо. Все пак Тръмп е човекът, който ни каза, че Луната е част от Марс, американците през 1776 г. са блокирали летища, а и… „Бъбрекът има много специално място в сърцето“. 

The Guardian

 

Но да се върнем на Робинсън. Робинсън иска убежище, иска защитен статут на бежанец. В САЩ. В страната, в която е бил арестуван, опитвайки се да влезе с фалшив паспорт. 
(става все по-интересно, нали?)

И иска да бъде онова, срещу което години наред роптае, крещи, заплашва, дори организира опасни и агресивни протести – бежанец. 

О, сладка ирония!

Бежанците, които търсят убежище в Англия, са предимно хора от много бедни държави, загубили всичко, нямащи шанс да виреят сред корупция и бедност. Другите са избягали от ВОЙНА. Робинсън ги мрази и иска да ги изгони, ако не може, иска да ги ликвидира. Освен това ОТКАЗВА да ги припознае като бежанци. Нарича ги как ли не, но не признава, че има от какво да бягат или че имат право да бягат в страната му. 

А сега той, който не идва от бедна държава, самият той живее в 6-стаен апартамент за 1 млн. паунда, според активиста Салим Касам, който е „златното момче“ на крайнодясното, търси статут на бежанец, за да отърве затвора. Уточнение: да отърве четвъртото си влизане в затвора. 

Е, да – досега е бил неизвестен и е лежал. Сега реши да се възползва от статута си на „голямата работа“ и с помощта на феновете си и шумните им заплахи, да отърве затвора. 

Съдът каза: не. 

Мисля си колко интересно би било да наистина попадне в САЩ, търсейки убежище, както между другото в момента правят хиляди хора от цял свят, предимно от Латинска Америка. 

Томи Робинсън (вдясно)             Getty Images

 

Да попадне там, където бежанците са натикани в т.нар. погранични лагери, които конгресмен (от демократите) Александрия Окасио-Кортез описа като „концлагери“. Където дори деца спят по земята, отказват им достъп до чиста вода, сапун и паста за зъби. 

Попадайки там, Робинсън може да свърши чудеса, привличайки вниманието на света към проблема. Търсейки помощ. Решение. Може пък и да разбере какво е да си бежанец. Да разбере какво е да се намираш в държава, търсейки спасение, докато тя те третира като омразен враг и получовек. Ще разбере какво е да си натирен, безправен, без привилегии. 

Бежанец. 

Робинсън е фен на Тръмп, каквито са и всички крайнодесни по света. Факт. Ние пък сме фенове на красивата ирония. 

И, ако си мислите, че в този материал ви се е сторило, че има оттенък на „думам ти дъще, сещай се снàхо“, то…

… сте прави. Коалиции се разпадат, лидери хвърчат, крайнодесни реторики отиват „на ремонт“.

Губят подкрепа ли що ли? Модата ли лека-полека минава? 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет