Генералният секретар на ООН: Нужни са спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа

  • 30 юни 2019 19:13

  • 1312
  • 1
 Генералният секретар на ООН: Нужни са спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа
© Getty (архив)

Промените на климата напредват по-бързо от предвиденото и има нужда от спешни действия, за да се избегне катастроф". Това предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, предаде Франс прес.

"Събрали сме се тук, защото светът е изправен пред сериозна необходимост от спешни действия за климата", заяви Гутериш в Абу Даби, където участва в двудневна среща, посветена на климата, която трябва да подготви срещата на върха за климата през септември в Ню Йорк. "Климатичните изменения се случват сега и напредват дори по-бързо от предвижданията на най-добрите световни учени и изпреварват нашите усилия за борба срещу тях", каза Гутериш. Той припомни, че всяка седмица има нови разрушения, свързани с климата, споменавайки за наводнения, суши, жеги, пожари и супербури. "Климатичните промени напредват по-бързо от нас", предупреди Гутериш, който е насрочил срещата за климата на 23 септември в Ню Йорк.

"Знаем, че дори и обещанията от споразумението от Париж да бъдат напълно спазени, ние ще се изправим пред покачване с най-малко три градуса по Целзий на температурите до края на века", каза Гутериш и допълни, че това ще бъде катастрофа за живота, такъв какъвто ни е познат.

Генералният секретар отбеляза, че ситуацията ще продължи да се влошава, освен ако не се се действа сега спешно и амбициозно. Той призова правителствата да спрат да изграждат нови централи с въглища до 2020 г., да съкратят емисиите на парникови газове с 45 процента през идното десетилетие и да направят преход в базиращите се на изкопаеми горива икономики.

Последвайте канала на

БТА
1312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гудю

2019.06.30 | 23:26

1

Отивай да баеш дядо и без друго за никакъв друг не ставаш!

Добави коментар

Водещи новини