Прогрес или традиции? Фарисеи или Иисус? Решавайте

  • 07 март 2019 15:56

  • 2212
  • 0
Прогрес или традиции? Фарисеи или Иисус? Решавайте
© Pixabay/Novini.bg

„Кариерите и висшето образование водят до възмъжаването на жените. Това е с невероятно опасни последици за дома, децата и страната ни…“

~ A League of Their Own

 

Филмът, от който е този цитат, е от 1992 г., но се отнася за времето на Втората световна война. Репликата от цитата е на дама, американска традиционалистка, защитничка на ценностите и морала на онова време. 

А от гледна точка на съвремието ни – кисела лелка с ретроградни вярвания; морална талибанка.

Не забравяйте, че консерваторите винаги, ама винаги са били прът в колелото на прогреса. 

Но пък винаги са били преодолявани и нещата са се случвали въпреки тях. Това е тяхната нелека роля, какво да се прави…

Срещу армията консерватори са се изправяли Нютон, Никола Тесла, Галилео. И, за щастие, откритията и теориите им са победили. 

За по-религиозните (които, по подразбиране, обичат да се пишат консервативни) имам друг пример: фарисеите и Иисус. Добре, че учението му е надмогнало техния консерватизъм, нали? Понеже знам, че много от консервативните, палещи свещи по Великден, псуващи ближния, мразещи на поразия, свръх-морални и безбожно религиозни хора идея си нямат какво е фарисеи, ще добавя това: фарисеите са юдейските книжници, следящи за строгото спазване на старозаветния Закон. 

Прави ли ви впечатление, че онези народи, които днес са вкопчени в някогашния морал и ценности, са по-бедни, по-нещастни и по-изоставащи? Германците и скандинавците отдавна са задминали с поне три или четири обиколки българите, унгарците, сърбите, македонците, гърците, румънците, руснаците. 

Каквото било – било, това е. Свършило е, а светът и времето вървят само в една посока – напред. 

А единствената сигурна и вечно повтаряща се през цялата история традиция е тази: че традициите се променят с времето. Казва се прогрес и благодарение на него съществуват науката, медицината, изкуството, възможността ти срещу 10 лв. да си купиш антибиотик и да спреш болестта, която преди 100 години щеше да те убие, възможността за няколко часа да отидеш на другия край на континента, да живееш до повече от 50 години, да разговаряш с човек, който е на другия край на планетата, да гледаш Световното от дивана си. 

Всички тези хора, направили това възможно за теб днес, някога са се борили с консерватори, които са ги обвинявали, че са глупаци и са им се присмивали. И са им пречели всячески. 

*

Европейската народна партия вече не защитава нациите, християнството, традиционния семеен модел или друга европейска традиция, която можем да назовем. ЕНП стана слугиня на извратения либерализъм“, коментира „Модяр немзет". 

Според вестника ФИДЕС (партията на Виктор Орбан) може да се присъедини към националистите в Европарламента.

Само че…

началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуяш заяви днес на пресконференция, че ФИДЕС иска да остане част от Европейската народна партия. 

От вестника („Модяр немзет") не се отказват от патоса си: „Виктор Орбан и ФИДЕС трябва да напуснат ЕНП и да създадат съюз с Матео Салвини, австрийската Партия на свободата и полската управляваща партия“. 

Защо ли ФИДЕС не искат да си ходят от голямата и влиятелна ЕНП и да се съюзяват с националистите? Дали не е защото националистите винаги през цялата нова история на Европа са били просто временно явление, в крайна сметка разчиствано от рано или късно идващия разум? 

И преди съм го казвал: национал-популистите обичат да плюят по прогреса (в лицето на ЕС, например), но публично. Извън публичността обичат да прибират пари по европроекти. В личните си джобове. През фирми. Техни си. Чудите се защо в главата ви се върти думата „лицемерие“? Не знам. 

Но популистите в България играят играта явно по-добре, защото балансират между крясъците за пред нас и… личните си интереси. Все още не са минали границата и техните фалшиви (за показ и привличане на симпатизанти) искания не са се превърнали в реалност. Те знаят, че сбъдне ли им се „желанието“ и взаимно си обърнем гръб с Брюксел, джобовете им ще пострадат, защото ще им хлопнат кепенците на програмите, които ги хранят през фирмичките им. Сметката е проста: викай, но с мярка – достатъчно, че да увлечеш избирателя и да ти повярва, но не достатъчно, че да ядосаш Брюксел и европейските си партньори.  

За сметка на това обаче в Унгария Орбан и партията му настъпиха мотиката. Просто не прецениха с каква скорост летят към границата и не можаха да се спрат навреме. То не бяха Соросоидни тъпотии, то не бяха обвинения срещу ЕК, че им разбива държавицата с имигранти, то не беше параноя и детински кампании с плакати в хитлеристки стил… 

Докато не минаха границата и ядосаха всички дотолкова, че и собствените им съюзници в ЕНП им креснаха да се спрат. 

„Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме“

~ Кърт Вонегът 

 

Прекалиха с театъра за пред избирателите и светът им повярва, че наистина мразят ЕС и благините му. А цялата работа беше, за да се прехвърли вината за лошото състояние на икономиката и жизнения стандарт на външен враг. Мантрата: „така ни карат от Брюксел“ ни е много добре позната, нали? Не сме виновни ние, не… гадните европейци ни карат, тях винете. 

И за милионен път подсещам, че думата „националист“ погрешно се опита да замени думата „патриот“ в България през последните 15 години. Журналисти, шоумени и политици решиха да я използват, защото „патриот“ започна да им звучи слабо и искаха още мощ в речите си. Те се опитват да направят „националист“ равно по значение на „патриот“, но с повече сила. За съжаление, реториката им, изглежда, среща подкрепа. 

За останалата част от Западния свят „националист“ беше, е и ще бъде равносилно на фашист. Или поне само една крачка преди фашиста. Събудете се и не ги оставяйте да ви се качват по главата с фалшиви речи и фалшиви думички. 

А национал-популистите в България ще трябва да подсетя за нещо: внимавайте и вие да не настъпите мотиката, както видяхте търпението на Европа взе да свършва. Знаете, че там, на Изток, накъдето се преструвате, че гледате, тези благини няма да ви ги дадат, те са за други; откъснете ли ни от Европа, на господарите на Изток вече няма да сте нужни, ще сте си свършили работата.

Какво ще направят с вас тогава, как мислите? 

Ако покрещите още малко, може да ви повярват и да ви секнат Европроектите. А всички знаем, че встрани от нашите очи, всички имате фирми на хранилка от Брюксел. 

 

„Вие, фарисеите, почиствате външната страна на чашата и на блюдото, но отвътре сте пълни с грабеж и зло. Неразумни хора!“

~ Лука 11:39 
 

Александър Томов
2212 0

Свързани новини

Водещи новини