Медии: Европа няма единна позиция за репатрирането на джихадистите

  • 19 февруари 2019 09:26

  • 263
  • 1
Медии:  Европа няма единна позиция за репатрирането на джихадистите
© Getty (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призова Европа да репатрира джихадистите, задържани от кюрдските сили в Сирия, но европейците се притесняват от завръщането на тези бомби със закъснител, пише френският в. "Фигаро".

Въпросът как да се отговори на призива на Тръмп в момент, когато "Ислямска държава" (ИД) е на път да бъде разгромена в Сирия, беше един от основните на вчерашната среща на външните министри в Брюксел, ден след като президентът на САЩ поиска от европейците да приемат репатрирането на всички бойци на джихадистката групировка - ново изпитание за единството на ЕС по проблем, който официално не беше част от дневния ред на срещата, посветена на Украйна и на Венецуела.

Докато ИД губи все повече от контролираните от нея територии, Европа е разделена по въпроса за съдбата на своите граждани, отишли в Сирия, за да се присъединят към групировката, подчертава френският в. "Монд". Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви след среща на външните министри в Брюксел, че няма да бъде взето решение на европейско ниво. "Въпросът е от компетенцията на всяко отделно правителство", подчерта тя.

Френската политика остава непроменена: решение за репатрирането на французите, присъединили се към ИД, ще бъде вземано поотделно за всеки конкретен случай, подчертава френската министърка на правосъдието Никол Белубе. Лондон отхвърля натиска на Вашингтон, заявявайки, че чуждестранните бойци на ИД трябва да бъдат съдени там, където са били извършени престъпленията, според говорител на британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в.

Същата позиция зае вчера и шведският вътрешен министър Микаел Дамберг. Говорител на германското вътрешно министерство заяви вчера, че германските граждани имат правото да се завърнат в родината си, дори ако са подозирани в членство в ИД - но преди това външният министър Хайко Маас подчерта, че връщането им ще бъде възможно, само ако те могат да бъдат изправени незабавно пред съда. Говорител на австрийското вътрешно министерство също наблегна на практически трудности пред репатрирането на австрийските граждани.

Германският всекидневник "Аугсбургер алгемайне" написа в редакционна статия, че Тръмп е прав да иска от Европа да приеме връщането на бойците на ИД, предаде ДПА. "Колкото и да е странна заплахата му в Туитър, преценката му за същността на въпроса е правилна. Федералното правителство трябва да използва всички достъпни средства, за да изправи бойците на ИД пред германски съд. Подходът далеч от очите, далеч от сърцето е отчайващо слаб", добавя изданието, подчертавайки, че гражданите на страната имат правото да се завърнат в нея.

Въпросът за чуждестранните бойци на ИД стоеше пред европейците от няколко години, подчертава в. "Вашингтон таймс". Ако останат в затворите в Сирия и Ирак, те могат да бъдат подложени на изтезания или да им бъдат издадени смъртни присъди. Не са много европейските страни с посолства в Сирия или Ирак, а още по-малко имат договори за екстрадиране, по силата на които да върнат гражданите си. Идентифицирането на заподозрени и събирането на доказателства срещу тях, които да издържат пред европейски съдилища, е практически невъзможно. Не е ясно и какво да се прави със съпругите и децата на европейските джихадисти. Случаят с британската тийнейджърка Шамима Бегум, избягала, за да се присъедини към ИД, доведе до подновяване на дебатите по темата във Великобритания, припомня американското издание.

БТА
263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
лоша идея.

2019.02.19 | 10:16

1

Германия , Франция, Белгия , Швеция, Норвегия,Испания са главните меркелистки държави в Европа. Да си вземат обратно джихадистите, както им препоръча Тръмп ! Но дали ще ги съдят ? Едва ли ! Поне 200- та НПО- та ще скочат да защитават бедните джихадисти и ще ги изкарат герои на Ислямска държава. Нищо чудно и пенсии да им отпуснат .

Добави коментар

Водещи новини