Климатичните промени вече имат своите последствия

  • 16 февруари 2018 12:01

  • 2693
  • 0
Климатичните промени вече имат своите последствия
© Pixabay

Екстремните метеорологични явления ще се увеличат значително дори ако целите, поставени на Парижката среща за климата през 2015 г., бъдат постигнати, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Била изследвана вероятността от горещи, сухи периоди и много валежи през следващите няколко години в резултат на покачването на глобалните температури и океанското ниво. Климатичните промени вече имат своите последствия - природните бедствия в САЩ през 2017 г. са причинили щети за 306 милиарда долара.

"Увеличаването на щетите е един от знаците, че не сме готови за климатичното затопляне днес и в още по-малка степен за глобалното затопляне", заяви Ноа Дифенбах от Станфордския университет.

Ангажиментите на над 190 страни, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., би трябвало да ограничат покачването на глобалните температури до 2-3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Подобно покачване на температурите обаче ще увеличи вероятността от екстремни климатични събития, отбелязват авторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в Science Advances.

БТА
2693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини