Десетки хиляди смъртни случаи в Източна Европа са свързани с емисиите на Западна Европа

  • 31 март 2017 16:25

  • 4013
  • 1
Десетки хиляди смъртни случаи в Източна Европа са свързани с емисиите на Западна Европа
© Getty Images

Оказва се, че промишленото производство в някои страни влияе върху смъртността в други държави.

Изследвани са по-специално смъртните случаи, свързани със замърсяването на околната среда с фини прахови частици, които са по-малките от 2,5 микрометра в диаметър, съобщава ЕurekАlert!, цитира nauka.offnews.bg.

Изследването на учени от Канада, Китай, Великобритания и САЩ е публикувано в списание Nature.

Замърсяващите въздуха емисии от промишленото производство се носят на хиляди километри благодарения на въздушните потоци и световната търговия. Само през 2007 г. са загинали около 3,45 милиона души, заради това трансгранично промишленото замърсяване с фини прахови частици.

Така например около 31 000 случая на преждевременна смърт са свързани с емисиите във въздуха, произведени в Китай, Япония и Южна Корея. Повече от 47 хиляди смъртни случаи в Източна Европа са предизвикани от замърсяване на заводи в Западна Европа. През последните години учените идентифицираха 2.3 хиляди смъртни случаи, причинени от индустриалното производство в САЩ.

Повечето преждевременни смъртни случаи (1.19 милиона случая), причинени от промишлените замърсявания, се падат на китайските граждани, които живеят в индустриалните райони на страната. След тях се нарежда останалата част от Източна Азия, Индия и Азия, с изключение на източната й част. Русия е на пето място (около 114 000 случая на преждевременна смърт). Най-малко от всички смъртни случаи, свързани с промишленото замърсяване, са наблюдавани в Латинска Америка и Субсахарска Африка.

Novini.bg
4013 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.03 | 05:40

1
А колко хиляди смъртни случаи има в цяла Европа след аварията в Чернобил ? Или ще правим реверанси на некадърните блядове ?

Добави коментар

Водещи новини