Близо 40 страни няма да участват в преговорите по антиядрена конвенция в ООН

  • 27 март 2017 20:58

  • 4167
  • 1
Близо 40 страни няма да участват в преговорите по антиядрена конвенция в ООН
©

Около 40 страни няма да участват в преговорите за забрана и пълно ликвидиране на ядрените оръжия, които започнаха днес в централата на ООН.

Това заяви постоянният представител на САЩ Ники Хейли, заобиколена от дипломати от Австралия, Великобритания, Франция, Унгария, Украйна, Южна Корея и други страни, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС. Днес в централата на ООН се откри конференция, на която ще се изготви текст на конвенция за забрана и премахване на ядрените оръжия. Преговорите ще протекат в два кръга - от 27 до 31 март и от 15 юни до 7 юли. По-рано Русия също обяви отказа си да участва в тази конференция, отбелязва ТАСС. Ники Хейли заяви, че предлаганата конвенция няма да позволи на САЩ и съюзниците им да обезпечат сигурността на гражданите си в сегашната световна обстановка. Тя заяви, че отказалите да участват в преговорите страни вместо това подкрепят Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който влезе в сила през 1970 г. и има за цел да спре разпространението на ядрени оръжия и оръжейни технологии.
"Няма нищо, което да искам повече за моето семейство от свят без ядрени оръжия. Трябва обаче да сме реалисти. Вярва ли някой, че Северна Корея би приела забрана на ядрените оръжия?", запита Хейли.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт заяви, че страната му няма да участва в преговорите по договор за забрана на ядрените оръжия, защото не смята, че тези преговори ще доведат до ефективен напредък по глобалното ядрено разоръжаване. Той изрази убедеността си, че най-добрият начин за постигане на ликвидирането на ядрените оръжия е "постепенното многостранно разоръжаване по пътя на преговорите и поетапният подход в рамките на съществуващите международни рамки".

Заместник-постоянният представител на Франция в ООН Алексис Ламек заяви, че положението със сигурността не е подходящо за договор за забрана на ядрените оръжия. "В сегашния опасен контекст, особено предвид разпространението на оръжия за масово поразяване и средствата за доставката им, нашите страни продължават да разчитат на ядреното възпиране за сигурност и стабилност", каза Ламек.

Филип Епитропов
4167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Грую

2017.04.11 | 12:49

1
"Вярва ли някой, че Северна Корея би приела забрана на ядрените оръжия?", запита Хейли." Как е възможно този НАГЛЕЦ ДА КАЖЕ ТОВА, А НЕ СПОМЕНЕ ХИРОШИМА И НАГАСАКИ????

Добави коментар

Водещи новини