ООН ще заседава по палестинския въпрос

  • 03 ноември 2011 18:49

  • 926
  • 2
ООН ще заседава по палестинския въпрос
©

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес, за да разгледа проектодоклад за приемане на палестинците за пълноправен член на ООН, но за разлика от вота в ЮНЕСКО, гласуването, което вероятно ще се състои до края на годината, със сигурност ще бъде с отрицателен резултат, предаде Франс прес.

Докладът, чието разглеждане ще започне в 19.00 ч. по Гринуич (21.00 ч. българско време), ще бъде официално представен на 11 ноември на заседание на ниво постоянни представители.

След това ще трябва поне една страна от 15-членния Съвет за сигурност да поиска да се премине към гласуване, което може да стане до края на този месец, но по-вероятно е да се състои към края на годината, смятат дипломати.

На това гласуване не е сигурно, че палестинците ще получат минимума от девет гласа в тяхна подкрепа, за да излезе Съветът с положителна препоръка към Общото събрание, добавят дипломатите.

Освен това, дори да се съберат 9 гласа "за", САЩ вече обявиха, че в такъв случай ще наложат вето. То ще осуети палестинския опит за пълноправно членство, но и ще помрачи допълнително облика на Вашингтон в арабско-мюсюлманския свят, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

926 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
за Витков !

2011.11.03 | 21:12

2
Ако ООн беше независима организация щеше да приеме палестинската държава на мига и по-точно щеше да ратифицира създаването на такова държава в границите и от преди 1967 година. Но засажеление това е една престъпна организация която прави това което наредят САЩ и Израел!
hmmm

2011.11.03 | 19:24

1
Ако отсрочат заседанията с още, да речем, 50на години, евреите може да решат палестинския въпрос.

Добави коментар

Водещи новини