12 милиона в света не притежават гражданство

  • 25 август 2011 18:49

  • 692
  • 1
12 милиона в света не притежават гражданство
© Интернет

Около 12 милиона души в света не притежават гражданство към нито една страна и вследствие на това се оказват лишени и от елементарни човешки права.

Проблемът с жителите без гражданство само може да се задълбочава, тъй като техните деца също ще останат в тази ситуация – след като родителите им нямат гражданство, те също не могат да получат такова, предупреждава ООН.

Ситуацията на хората без гражданство е особено тежка в страните от Югоизточна Азия, Централна Азия, Източна Европа, Близкия изток и Африка, информира ВВС.

Интересна е констатацията в доклада за Източна Европа, но документът посочва, че един човек може да остане без гражданство по различни причини, включително и това, че държавата, на която е бил гражданин, е престанала да съществува. Като пример може да се дадат СССР и Югославия, които изчезнаха от картата в последния четвърт век, но техните граждани не са.

Сред страните с най-голям брой жители без гражданство са и Латвия, и Естония. В цяла Европа този проблем е най-често срещан при хората от ромски произход

В Азия и Африка държавите, които наскоро са се домогнали до независимост, също трябва да изминат един нелек път да дадат гражданство на своите жители.

Според върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш тези хора отчаяно се нуждаят от помощ, тъй като живеят в кошмарен правен вакуум.

Освен личното нещастие на тези хора, допълнително се наслагват и проблемите с маргинализацията на цели групи хора с такива проблеми и то за няколко поколения напред.

Това дестабилизира самите общества, в които те са намерили подслон, а понякога може да се стигне и до сериозни конфликти.

Липсата на гражданство може да усложни живота на хората и в чисто битов план – те не могат да оформят своите документи за собственост върху имот, да открият сметка в банка, да сключат брак, а и да получат документи при раждане на детето си. Много от тях се оказват и в затвора, тъй като не могат да представят документи.

До този момент ООН е приела два документа, които трябва да облекчат положението на хората без гражданство и да осигурят минимални стандарти за спазване на правата на този тип лица. Документите са подписани от 66 страни.

Според данните на ООН страните с най-голям брой лица без гражданство са: Естония, Ирак, Кения, Латвия, Бирма, Непал, Сирия, Тайланд.  

Последвайте канала на

Борислава Борисова
692 1

Коментари 1

Добави коментар
ичко

2011.08.25 | 22:45

1
блазе им

Добави коментар

Водещи новини