Осло е най - скъпият град в света

  • 17 август 2011 20:37

  • 1394
  • 0
Осло е най - скъпият град в света
© Интернет

Това показва глобална класация на звеното за проучвания в швейцарската банка Ю Би Ес.

Анализаторите са съставили потребителска кошница от 122 вида стоки и услуги и са ги сравнили между 73 града.

Измерват се и разходите на труда в различните градове (при 14 професии), както и покупателната способност на местното население.

Сравнението показва, че цените на основните продукти и услуги в София са по-високи от градове гиганти като Мексико сити (19,3 млн. население), Куала Лумпур, Буенос Айрес и Кайро. След нас са и Лима, Найроби, Делхи, Манила и Мумбай.

В сравнение с миналата година София е изпреварила Мексико, Буенос Айрес и Лима и се е придвижила от 66-о на 63-о място. Все още обаче столицата ни не може да се доближи от представянето си през 2009 г., когато по цени се беше наредила на 58-о място, изпреварвайки дори Киев, Йоханесбург, Джакарта.

По ниво на брутните заплати София очаквано е близо до дъното - на 64-о място, без промяна за последните 12 месеца. Столичани вземат 14,5% от парите, които изкарват нюйоркчани. В това отношение има напредък спрямо миналата година. През 2010 г. работещите в София са получавали 12,6% от средните възнаграждения в Голямата ябълка. Столичани все още вземат повече пари, отколкото в Киев и Банкок.

По покупателна способност София се нарежда на 62-о място от 73 града на планетата. В миналогодишната класация столицата ни е била с едно място по-напред - на 61-о място, но междувременно сме изпреварени от мегаполиса Шанхай.

Челната тройка на най-скъпите градове се запазва без промяна спрямо 2010 г. - Осло, Цюрих и Женева. Най-високите заплати вземат в Цюрих - с 44% повече от Ню Йорк. През 2010 г. само 4 града са били преди Ню Йорк, сега са 6, като напред са минали Сидни и Стокхолм.

Най-изгодно е да се живее в Копенхаген. Датската столица е на първо място по покупателна способност, като след нея са Цюрих, Женева и Лос Анджелис.

Последвайте канала на

1394 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини