ООН налага лимит върху броя на думите в официалните доклади

  • 12 август 2011 18:19

  • 472
  • 0
ООН налага лимит върху броя на думите в официалните доклади
©

Организацията на обединените нации, която не може да се похвали с лаконичност, налага лимит върху броя на думите в хилядите официални доклади, които произвежда всяка година. Така организацията ще се опита да икономиса пари и време на дипломатите, съобщава Асошиейтед прес.

Дългите документи ще бъдат съкратени по финансови съображения и за да се икономисва от преводи, заяви Касим-Жомарт Токаев, генерален директор на службите на ООН в Женева. Той уточни, че докладите на различните агенции ще трябва вече да съдържат до 10 700 думи. АП отбелязва, че това е голяма промяна на фона на досегашните дебели документи от по няколко десетки и дори стотици страници, трупани на купчини в пресцентровете и задръстващи електронните пощи на репортерите.

Секретариатът на ООН е наложил ограничение до 8500 думи за своите документи.

Общото събрание на ООН често е изразявало възмущение от хроничното забавяне с дълги доклади, които натоварват финансовите ресурси на институцията. Бюджетната комисия неотдавна обсъди идеята докладите да се мерят в думи, а не в страници. "Това показва, че ООН полага усилия като всички останали", каза Алесандра Велучи, говорителка на ООН в Женева.

Годишният бюджет на Секретариата е в долари (през тази година той е 5,4 милиарда долара), което предизвиква трудности на места като Женева, тъй като швейцарският франк расте спрямо долара и еврото. Раздутите агенции на ООН харчат още милиарди всяка година.

Миналата година след финансовата криза страните членки отпуснаха на ООН по-малко пари, отколкото през 2009 г., посочва БТА.

Генералният секретар Бан Ки-мун заяви неотдавна пред американския Конгрес, че ООН прави каквото може, за да съкрати разходите си през тази година, и че е инструктирал съветниците си да намалят бюджетите с 3 на сто.

САЩ дават най-много пари за ООН - до 22 на сто от редовните бюджети.

Бан докладва в Общото събрание, че ООН налага стриктно спазване на лимита за броя на думите. Но не всичко е загубено за любителите на многословието, отбелязва АП. Шефът на световната организация направи уговорката, че служителите, които смятат, че имат какво повече да кажат, могат да поискат да се направи изключение за тях.

Последвайте канала на

472 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини