Най-малко 23 души загинаха в Уганда след срутване на сметище

  • 12 август 2024 12:52

  • 262
  • 0
Най-малко 23 души загинаха в Уганда след срутване на сметище
© Twitter/X

Най-малко 23 души са загинали при срутването на огромно сметище в угандийската столица Кампала в събота, съобщи местен общински служител, който добави, че издирването на жертви продължава, предаде Франс прес.

Къщи, хора и добитък са били погълнати от планини от отпадъци след предизвиканото от проливни дъждове срутване в ранните часове на съботния ден.

"По последни данни загиналите са 23", заяви пред АФП говорителят на местните власти Даниел Нувеабине и добави, че издирването на оцелели продължава.

"В сътрудничество с други агенции оценяваме ситуацията и помагаме на всички бедстващи", подчерта той.

Вчера се съобщаваше за 19 загинали, включително 5 деца. През уикенда багери копаха през планините от боклуци пред очите на отчаяни местни жители.

Според говорителя на полицията в Кампала Патрик Онянго най-малко 1000 души са били принудени да напуснат домовете си заради срутването.

Балкон се срути в Неапол, двама загинаха

Президентът Йовери Мусевени заяви, че е наредил на специалните сили на армията да помогнат в издирването на оцелели и попита кой е позволил на хората да живеят в близост до "потенциално токсично и опасно бунище".

На сметището, създадено през 1996 г., се изхвърлят почти всички отпадъци, събрани в Кампала, пише БТА.

Наскоро различни региони на Източна Африка бяха засегнати от проливни дъждове, включително Уганда и Етиопия, втората по население държава на континента. Миналия месец 250 души загинаха, повлечени от опустошителни кални потоци в отдалечен планински район в южна Етиопия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини