Руанда обвини ООН в лъжа за мигрантите от Великобритания

  • 12 юни 2024 14:43

  • 418
  • 1
Руанда обвини ООН в лъжа за мигрантите от Великобритания
© GettyImiges

Руанда обвини агенцията на ООН за бежанците в лъжа, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че тази седмица организацията е заявила на британски съд, че мигрантите, изпратени в източноафриканската страна, могат да бъдат депортирани отново в държави, където рискуват изтезания или смърт.

Адвокати, представляващи Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), посочиха пред съда в понеделник, че системата за убежище в Руанда е неадекватна, като част от предизвикателството към политиката на британското правителство за депортиране на търсещи убежище там.

Великобритания разширява плана си за депортиране на мигранти в Руанда

Адвокатите твърдят, че изпращането на мигранти в Руанда ги излага на риск от повторно депортиране в забранен процес, известен като връщане. Тези доводи надграждат минали доказателства, които формират важна част от мотивите на Върховния съд на Великобритания, когато миналата година той постанови, че британският план е незаконен.

"ВКБООН лъже", подчерта говорителят на правителството на Руанда.

"Организацията, изглежда, възнамерява да представи изфабрикувани обвинения пред съдилищата на Обединеното кралство за отношението на Руанда към търсещите убежище, като същевременно си партнира с нас, за да доведем африканските мигранти от Либия на безопасно място в Руанда", добави той.

Правителството на Руанда уточни, че случаите, повдигнати от адвокатите на ВКБООН в съда, са включвали хора, пристигащи в Руанда, които са имали правен статут в други страни, но не отговарят на изискванията за влизане, или хора, напускащи Руанда доброволно.

Миналата седмица Великобритания обяви, че първият полет за Руанда ще излети на 24 юли, въпреки че това зависи от победата на консерваторите на премиера Риши Сунак на националните избори на 4 юли.

Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като британската опозиционна Лейбъристка партия води с около 20% в социологическите проучвания, а тя обеща да се откаже от плана, ако бъде избрана.

Последвайте канала на

Калина Христова
418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:43

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини