Управляващата РЮА партия падна от власт след 30 години начело на страната

  • 03 юни 2024 14:15

  • 433
  • 1
Управляващата РЮА партия падна от власт след 30 години начело на страната
© Getty images (архив)

Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК), която е на власт в Република Южна Африка (РЮА) от тридесет години, за първи път в историята си изгуби абсолютното си мнозинство в парламента, като спечели само 159 от 400 места, според окончателните резултати, обявени днес от избирателната комисия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Демократичният алианс (ДА), основната опозиционна партия, спечели 87 места, следвана с 49 места от новата популистка партия "Умконто ве сизве" ( в превод "Копие на нацията") , водена от бившия президент Джейкъб Зума (на снимката), която стана третата по големина политическа сила в страната, но бойкотира официалната церемония по обявяването на резултатите.

Президентът Сирил Рамапоса и лидерите на другите партии присъстваха на обявяването на резултатите, организирано от избирателната комисия край Йоханесбург, но експрезидентът Джейкъб Зума не се появи.

„Нашето присъствие би било равносилно на одобряване на незаконно обявяване“ на резултатите от изборите на 29 май, заяви говорителят на "Умконто ве сизве" Нхламуло Ндхлела, който осъди нередностите при преброяването на гласовете.

Президентът Рамапоса, който беше весел и спокоен, приветства „победата на демокрацията“ на произведените парламентарни избори, които определи като „свободни, честни, надеждни и мирни“.

По време на кампанията „партиите и кандидатите понякога се разминаваха в позициите, често пъти доста силно. Те изразяваха най-различни възгледи, често противопоставяйки се един на друг. Това е желана и необходима характеристика на една силна демокрация", каза той.

АНК заяви намерението си да проведе разговори с други политически партии с цел съставяне на коалиционно правителство, но посочи, че не е готова на жертва кандидатурата на Рамапоса за нов мандат като президент.

Самият той напомни на аудиторията, че южноафриканците „очакват партиите, за които са гласували, да намерят общ език, да преодолеят различията си, да действат и да работят заедно“ за общото благо.

„Всяка партия излиза от тези избори с мандат, основан на ангажиментите, които е поела пред избирателите“, подчерта той. „Всички те обаче имат общ мандат - да работят в партньорство помежду си и с обществото като цяло, за да изградят една приобщаваща, обединена и просперираща страна“, обобщи Рамапоса.

За пръв път от 30 години. Република Южна Африка е изправена пред коалиционно правителство?

Последвайте канала на

Валери Зайцев
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.03 | 14:54

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини