Египетските власти увеличават цената на субсидирания хляб

  • 29 май 2024 19:38

  • 797
  • 0
Египетските власти увеличават цената на субсидирания хляб
© Gettyimages

Египетският премиер Мостафа Мадбули обяви поскъпване на субсидирания хляб за първи път от три десетилетия, съобщи в. “Дейли нюз Иджипт”. От началото на юни цената на една питка ще се увеличи от 5 пиастъра (0,001 долара) на 20 пиастъра (0,004 долара). 

“Цената на питка хляб за правителството е 125 пиастъра,” заяви Мадбули по време на пресконференция, като изтъкна тежестта на програмата за субсидии за държавната хазна. 

Решението да се увеличи цената на субсидирания хляб е чувствителна тема в Египет, където хлябът е основна храна и символ на социална стабилност. Опитът да се намалят субсидиите за хляб през 1977 г. води до т.нар. “хлебни бунтове”. Около 70 милиона души от 106-милионното население на страната са част от програмата за субсидирани базови храни, сред които ориз, макаронени изделия, олио и хляб. 

Египет изпрати най-големия досега конвой с хуманитарна помощ за Газа

През последните две години Египет се изправи пред икономическа криза. Местната валута изгуби две трети от стойността си, а инфлацията достигна рекордните 40 процента.

По-рано тази година Кайро получи спасителен пакет от над 50 милиарда долара в заеми и инвестиционни сделки от Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Европейския съюз (ЕС). Споразуменията за получаването на средствата включват извършването на реформи, включително ограничаване на ролята на държавата в икономиката и прилагане на политики за овладяване на инфлацията. 

Наскоро властите намалиха субсидиите за горивата и увеличиха цената на обществения транспорт, като заявиха, че изпълняват план за пълно премахване на субсидиите за горивата до края на 2025 г. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини