Броят на загиналите на Мадагаскар след преминаването на циклона Гамане достигна най-малко 11

  • 28 март 2024 11:57

  • 243
  • 0
Броят на загиналите на Мадагаскар след преминаването на циклона Гамане достигна най-малко 11
© Pixabay

Най-малко 11 души са загинали, а повече от 7000 други са засегнати от циклона "Гамане", който вчера удари северния край на Мадагаскар, съобщи Националната служба за управление на риска от бедствия (НСУРБ), цитирана от Франс прес.

Шестима души са се удавили, а петима други са загинали при срутване на къщи или падане на дървета, съобщиха властите. Досегашният брой на загиналите беше шест, а пострадалите – 2600 души. 

Повече от 1200 жилища са били наводнени. На публикувани кадри се виждат потоци вода, които заливат селата, и хора, които газят във вода до кръста и правят живи вериги, за да измъкнат други селяни от домовете им.

Пътища и мостове бяха наводнени и движението по тях е спряно.

Снощи "Гамане" достигна равнището на силна тропическа буря и според последните метеорологични прогнози се очаква да се изтегли довечера от острова в Индийския океан.

Особеното при този циклон е, че малршрутът му беше установен едва в последния момент. До дванадесет часа преди навлизането му на сушата прогнозите сочеха, че той просто ще "закачи" острова. Освен това "Гамане" е много статичен и поради бавното му придвижване разрушителното му действие нараства, пише БТА.

Жертвите на Фреди в Югоизточна Африка достигнаха 522 души

"Рядко се среща циклон като този. Движението му е почти стационарно. Когато спира на дадено място, опустошава цялата инфраструктура", подчерта генерал Елак Андриакажа, генерален директор на Националната служба за управление на риска и бедствия.

"А това води до тежки последствия за населението. И до големи наводнения", добави той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини