Лидери на опозицията в Сенегал бяха освободени от затвора преди изборите

  • 15 март 2024 08:59

  • 190
  • 1
Лидери на опозицията в Сенегал бяха освободени от затвора преди изборите
© Getty images (архив)

Лидерът на опозицията в Сенегал Усман Сонко и предложеният от него кандидат за президент на страната за изборите на 24 март Басиру Диомайе Файе бяха освободени от затвора вчера, предаде Ройтерс, като се позова на информация, публикувана в сайта на държавната телевизия на африканската страна.

Световната информационна агенция отбеляза, че освобождаването на двамата водещи опозиционери е било очаквано след одобрения от сенегалския парламент на 6 март закон за амнистията. Медията определи пускането на свобода на Сонко и Файе като опит от страна на управляващите да понижат напрежението в африканската държава след осуетеното отлагане на изборите с десет месеца.

Сонко беше призовал своите поддръжници, хиляди от които излязоха да празнуват през изминалата нощ по улиците на сенегалската столица Дакар, да гласуват за Файе на изборите. Според Ройтерс, цитирана от БТА, неговата кандидатура е повод за сериозно безпокойство за конкурентите, защото се ползва със солидна подкрепа сред избирателите.

20 души ще се борят на изборите за президент на Сенегал

Бивши членове на партията на Сонко "Пастеф", която бе подложена на репресии от страна на властите и впоследствие разформирована, сформираха заедно със свои съратници от други партии коалиция, излъчила Файе за свой кандидат.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
190 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:59

1
❤️ Г­о­­р­­­е­­щ­и­ ­м­­­о­­м­­и­­­ч­­­е­­т­а­­ ­в­­и­ ­­о­ч­­­а­­к­­в­­­а­т ­­­-­­­ X­­­1­­­8­­.­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини