Близо 7 млн. души са вътрешно разселени в Конго

  • 20 февруари 2024 11:11

  • 472
  • 1
Близо 7 млн. души са вътрешно разселени в Конго
© Getty Images

По данни на ООН към 2023 г. Демократична република Конго е дом на приблизително 6,9 милиона вътрешно разселени хора.

Експерти казват, че постоянните междуобщностни конфликти и продължаващите военни операции са основните фактори за обширни и повтарящи се разселвания, особено в източния регион.

„Спомням си къщата ни в Кибумба и фермите. Нямахме проблеми с храната и децата ми се хранеха добре. Всичко беше наред. Днес обаче ние преживяваме като сечем дърва за огрев. Домът ми липсва толкова много“, разказва Мама Ахади. Документален филм, озаглавен “A Silent War”, проследява нейната история, разказва порталът Voice of America, цитиран от Нова.

„Нуждаем се от по-ефективна и по-проактивна мисия, способна да се справи с проблемите със сигурността”, смята Ахади. Според нея правителството на Конго не иска мир.

„Помолихме ги да отворят път за нас, но те отказаха. Помолихме ги да седнат и да говорят с нас - те отново отказаха. Помолихме бежанците да се върнат по домовете си, но те отказаха и предизвикаха още проблеми”, разказва активист по правата на човека. „Има четири основни причини за войната - съществуването на онези, които насилствено искат конгоанската националност. Второ, има хора, които търсят земя, за да живеят. Земя за земеделие и отглеждане на добитък. Трето, има такива, които търсят власт. Те използват сила и убиват хора, за да я получат. Четвъртата причина е известна на целия свят - страната е богата, особено в щата Северно Киву всеки иска да заграби минералите в региона”, допълва активистът.

Действащият президент на ДР Конго бе обявен за победител на президентските избори

Планините в източната част на Демократична република Конго са богати на злато, което от години, заедно с други ценни изкопаеми, се пренася контрабандно в съседни страни. Експерти казват, че незаконната търговия отдавна подхранва десетките въоръжени групировки, които тормозят региона от десетилетия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.20 | 12:57

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини