Приходите от Суецкия канал са спаднали с 40 до 50 процента

  • 20 февруари 2024 10:26

  • 1186
  • 2
Приходите от Суецкия канал са спаднали с 40 до 50 процента
© Getty images (архив)

Приходите от Суецкия канал са паднали с между 40 и 50 процента, заяви президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, отбелязвайки последствията от нападенията срещу търговски  кораби в Червено море, това написа вестник "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

През данъчната 2022/2023 година постъпленията от транзитни такси достигнаха рекордните 9,4 милиарда долара. Каналът е един от основните източници на чуждестранна валута за изправената пред икономически предизвикателства северноафриканска страна.

Плаването през Суецкия канал се извършва нормално

Ас Сиси изтъкна поредица събития с отрицателен ефект върху Египет, сред които ковид пандемията, войната на Русия в Украйна, гражданската война в Судан, политическата нестабилност в Либия и конфликтът в ивицата Газа.

"Всичко това се случва, докато египетското правителство се стреми да изпълнява задълженията си към петролни компании, партньори и финансови институции", отбеляза държавният глава.

През януари директорът на Управлението на Суецкия канал адмирал Осама Рабие обяви, че през първите две седмици на месеца трафикът през международната морска артерия е намалял с 30 процента на годишна база. Броят на преминалите през канала кораби е паднал от 777 на 544.

Хусите предприеха атаки с ракети и дронове в Червено море в знак на подкрепа към палестинската организация "Хамас" във войната с Израел, а САЩ и Великобритания отговориха с удари по военна инфраструктура на хусите, за да защитят корабоплаването в района.

Палестинско-израелският конфликт започна на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" и други палестински фракции нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха над 240 заложници. Еврейската държава нанесе въздушни удари в ивицата Газа, а след това предприе наземна операция в анклава, граничещ с Египет.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.20 | 13:02

2
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
МАРСИАНЦИТЕ

2024.02.20 | 10:56

1
СА ОТКАЗАЛИ ДА К УПУВАТ ОТ ЧИ ФУТИТЕ КИТАЙСКИ СТОКИ. ДРУГИ ПАЗАРИ НЯМА :)

Добави коментар

Водещи новини