ДР Конго се бори с последиците от най-големите наводнения от 60 години

  • 16 февруари 2024 10:49

  • 290
  • 2
ДР Конго се бори с последиците от най-големите наводнения от 60 години
© Getty images (архив)

Хиляди хора останаха без дом при най-големите наводнения в Демократична република Конго от 60 години, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Проливни дъждове станаха причина за рекордно покачване на нивото на река Конго в края на декември и принудиха около 500 хиляди души да напуснат домовете си.

Шестнадесет от 26-те провинции на страната в централната част на Черния континент се борят с последиците от наводненията, за които засега се знае, че са отнели живота на най-малко 221 души. Десетки хиляди домове са били разрушени. Освен това местното население е изложено на опасност от малария и тиф, твърдят властите на ДР Конго и неправителствената организация "Лекари без граници".

Наводненията в ДР Конго взеха близо 200 жертви

Измеренията на бедственото положение пораждат спешна нужда от подобряване на инфраструктурата и от взимане на мерки по отношение на водните басейни, каза хидрологът от Университета на Киншаса Рафаел Чиманга.

"Опасността за столицата Киншаса, където се събират водите на целия басейн на река Конго, е огромна", констатира ученият.

"Стана повече от месец, откакто бяхме принудени да напуснем дома си. Страдаме", каза  Ройтерс Сиприан Сека, баща на пет деца. Семейството му е намерило убежище в палатка, пълна с бедстващи хора, в двора на католическа църква, намираща се в покрайнините на Киншаса.

Неправителствената организация "Глобал форест уоч" твърди че, през 2022 г. в ДР Конго е регистрирано масово обезлесяване, отстъпващо по мащаб само на обезлесяването в Бразилия през същата година. Според Рафаел Чиманга това обстоятелство покачва риска от наводнения.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:16

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­­и­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­о­ч­­­а­­­к­­­в­а­т ­-­ X­­1­­8­­.­­F­­­U­­­N

2024.02.16 | 11:25

1
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини