Плаването през Суецкия канал се извършва нормално

  • 15 януари 2024 14:45

  • 693
  • 1
Плаването през Суецкия канал се извършва нормално
© Getty images (архив)

Плаването през Суецкия канал се извършва нормално и в двете посоки, заяви директорът на Администрацията на морския път адмирал Осама Рабие, цитиран от в. “Ал Ахрам”, предаде БТА. По думите му само днес са преминали 44 кораба с общ товар 2,3 милиона тона.

Изявлението идва на фона на предупреждението към всички плавателни съдове от страна на Комбинираната оперативна група 153, която координира мисията за защита на корабоплаването в Червено море, да избягват протока Баб ал Мандаб след ответните американско-британски удари по йеменските бунтовници хуси.

Египет изрази безпокойство във връзка с въздушните удари по Йемен и припомни позицията си, че продължаващата военна операция на Израел в ивицата Газа носи риск от разширяване на конфликта в региона.

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по хусите в Йемен

По-рано Рабие обяви, че приходите от Суецкия канал са паднали с 40 процента от началото на годината, след като големи морски превозвачи пренасочиха корабите си. Трафикът по ключовия търговски път е намалял с 30 процента между 1 януари и  11 януари на годишна база.

Хусите предприеха атаки с ракети и дронове в Червено море в знак на подкрепа към палестинската ислямистка организация “Хамас” във войната ѝ с Израел. Вече 100-дневният конфликт започна на 7 октомври, когато бойци на “Хамас” и други палестински организации нападнаха южен Израел, убиха около 1200 души и взеха заложници. Тел Авив отговори с въздушни удари, а по-късно и със сухопътна операция в Газа.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.15 | 15:46

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини