Извънредно положение в Зимбабве: Епидемия от холера в столицата Хераре

  • 18 ноември 2023 18:15

  • 1268
  • 2
Извънредно положение в Зимбабве: Епидемия от холера в столицата Хераре
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Зимбабве обяви извънредно положение в столицата Хараре заради епидемия от холера. Досега епидемията е отнела живота на десетки хора, като има над 7000 предполагаеми случая.

Градските власти твърдят, че епидемията, която се разпространява в целия град, е предизвикала спомени за смъртоносната такава през 2008 г., при която загинаха хиляди хора, пише Би Би Си.

Властите искат помощ за ограничаване на разпространението и осигуряване на безопасна вода, като твърдят, че получената помощ е недостатъчна. По данни на Международната федерация на Червения кръст здравните власти се борят да ограничат големия брой приети пациенти след избухването на епидемията.

СЗО предупреди: Епидемии от холера има в най-малко 31 държави по света

Налице е липсата на здравни работници, които да се справят със случаите, както и недостиг на консумативи за спиране на разпространението на инфекцията.

През последните месеци Зимбабве се бори с епидемия от смъртоносна холера на фона на липсата на достъп до чиста вода. Епицентърът на последната епидемия е предградието на Хараре с висока гъстота на населението Кувадзана, където според властите са регистрирани почти половината от случаите.

Холерата е остра инфекция, която се причинява от консумация на храна или вода, заразени с бактерията Vibrio cholerae.Тя се лекува с перорален разтвор за рехидратация.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
британската корона-19

2023.11.19 | 01:00

2
ахахаха, как всички епидемии са в бивши британски колонии

2023.11.18 | 18:20

1
що не пробвате с ХУраре? - Драскачи!

Добави коментар

Водещи новини