Лидерът на Мали: Армията превзе бастион на бунтовниците туареги

  • 15 ноември 2023 11:51

  • 396
  • 1
Лидерът на Мали: Армията превзе бастион на бунтовниците туареги
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на Мали Асими Гойта заяви, че армията е установила контрол върху северния град Кидал, като по този начин е завзела бастиона на бунтовниците от номадското племе туареги за първи път от близо десетилетие насам, съобщи Асошиейтед прес.


Световната информационна агенция, цитирина от БТА, направи уговорката, че за момента информацията на телевизия О Ер Те Ем не е проверена чрез независим източник, защото в Кидал няма обхват на мобилните връзки.

"Това е послание на ръководителя на преходното правителство към народа на Мали", каза във въведението си към обръщението на Гойта журналист. "Днес нашите въоръжени сили и силите на сигурността превзеха Кидал. Но нашата мисия не е приключила", се казва в обръщението.

От няколко дни армията на Мали, съвместно с наемници от руската частна военна компания "Вагнер", се сражаваше с туарегите за града.

Мироподдържащите сили на ООН напуснаха страната преди две седмици.

Сепаратистите туареги отдавна искат да създадат на север своя самостоятелна държава, която те наричат Азауад. През 2012 г. племето изтласка армията на Мали от град Кидал, като даде начало на размирици, които дестабилизираха страната.

Военни, разочаровани от това, че управляващите не можаха да се справят с ислямистките екстремисти през 2012 г., се разбунтуваха на свой ред и свалиха от власт демократично избрания президент на страната. Възползвайки се от настъпилия политически хаос, туарегите установиха контрол върху редица градове в северната част на Мали, включително Кидал, като наложиха там своите разбирания за строгото спазване на ислямския закон - шериата.

През 2013 г. Франция организира военна намеса, за да изземе властта от екстремистите, но впоследствие те се прегрупираха и в следващото десетилетие извършваха нападения срещу армията на Мали и силите на ООН. Нов военен преврат, предвождан от полковник Асими Гойта през 2020 г., доведе до влошаване на взаимоотношенията с международните партньори на страната.

Путин е разговарял по телефона с временния лидер на Мали

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.15 | 13:21

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини