Китайските инвестиции в Африка са достигнали 1,8 милиарда долара през първата половина на 2023 г.

  • 26 октомври 2023 15:01

  • 1036
  • 0
Китайските инвестиции в Африка са достигнали 1,8 милиарда долара през първата половина на 2023 г.
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Китай отчита стабилен растеж на инвестициите си в Африка, които през първото полугодие на годината са достигнали 1,8 милиарда долара. Това отговаря на годишно увеличение с 4,4 на сто", заяви Уанг Донг, заместник-началник на отдела по африканските въпроси в министерството на търговията на Китай, цитиран от в. "Чайна дейли", предаде БТА.

При представянето на доклад за китайските инвестиции в Африка Уанг посочи още, че компании от азиатската страна са изпълнили инфраструктурни проекти на стойност над 400 милиарда долара в Африка.

Освен традиционните сектори за китайските инвестиции, като строителния, миннодобивния и промишления, нововъзникващи бизнеси, каквито са логистиката, цифровата икономика, зелената енергия, здравеопазването, зеленото развитие и финанси, също попадат в обсега на китайските инвестиции в Африка, добави Уанг Донг.

"Китай е най-големият търговски партньор на Африка в продължение на 14 поредни години. Двустранната търговия миналата година е отбелязала годишно увеличение с около 11 на сто - до 282 милиарда долара", съобщи Министерството на търговията на азиатската страна.

"Китай работи за насърчаване на индустриализацията на Африка чрез инвестиционно сътрудничество с континента", обясни Ву Пенг, ръководител на отдела по африканските въпроси към китайското министерство.

Според него инвестициите са помогнали на Африка да подобри способността си да преследва независимото си развитие.

Икономиката на Китай е нараснала над прогнозите през третото тримесечие

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини