Ислямисти убиха 10 войници в Нигер

  • 29 септември 2023 09:48

  • 710
  • 0
Ислямисти убиха 10 войници в Нигер
© Getty images (архив)

Най-малко десет военнослужещи от Нигер са били убити от ислямистки бойци при нападение в югозападната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на три източника в областта на сигурността.

Нападението е било извършено на около 190 километра от столицата Ниамей при Кандаджи, близо до граничната зона с Мали, Буркина Фасо и Нигер, която е епицентър на разпространилото се през последните няколко години в целия африкански регион Сахел ислямистко въстание.

Източниците, включително висш военен, които са пожелали да запазят анонимност, не посочват коя групировка носи отговорност. Местните клонове на групировките "Ал Кайда" и "Ислямска държава" са активни и често извършват нападения срещу военнослужещи и цивилни.

Според два източника от сферата на сигурността армията на Нигер е отвърнала на нападението със сухопътни войски, както и с хеликоптери, един от които е бил ударен, но е успял да се върне в базата си.

Нигер се управлява от военна хунта, която завзе властта с преврат през юли, отчасти поради недоволство от влошаването на ситуацията със сигурността.

Във всяка от съседните страни Мали и Буркина Фасо имаше по два преврата през последните три години.

Нигер разреши на войски на Мали и Буркина Фасо да се намесят на негова територия в случай на нападение срещу страната

Последвайте канала на

Novini.bg
710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини