Хунтата в Буркина Фасо: Осуетихме опит за държавен преврат

  • 28 септември 2023 13:12

  • 692
  • 0
Хунтата в Буркина Фасо: Осуетихме опит за държавен преврат
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Управляващата хунта в Буркина Фасо заяви, че във вторник службите за сигурност и разузнаването са осуетили опит за държавен преврат, без да съобщи повече подробности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В комюнике управляващите военни посочиха, че неназовани офицери от армията и други лица са планирали да дестабилизират страната "с пъкленото намерение да посегнат на институциите на републиката и да потопят страната в хаос".

В изявлението не се посочва никой конкретно, но се казва, че са извършени арести, а други лица, замесени в заговора, се издирват. "Разследването ще помогне да бъдат разкрити подстрекателите на този заговор", заявиха от хунтата .

Военната прокуратура по-късно съобщи, че четирима души са задържани, а двама се укриват. Оттам допълниха, че е образувано разследване въз основа на "достоверни твърдения за заговор срещу сигурността на държавата, в който са замесени офицери".

Снощи столицата Уагадугу изглеждаше спокойна.

В понеделник хунтата временно забрани френското новинарско списание "Жон Африк" за тиражиране на "неверни" съобщения за напрежение и недоволство във въоръжените сили на Буркина Фасо.

На следващия ден хиляди нейни привърженици излязоха по улиците на Уагадугу и на други места, за да засвидетелстват подкрепата си към хунтата на фона на слуховете за подготвян метеж срещу властите.

Хунтата дойде на власт миналата година след два военни преврата, предизвикани отчасти и от влошената обстановка на сигурност заради дейността на въоръжени групировки, свързани с "Ислямска държава" и Ал Кайда, които дестабилизираха Буркина Фасо и съседите ѝ в западноафриканския регион Сахел.

През април  при сблъсъци с ислямистите загинаха над 30 войници, дадени от въоръжените сили на Буркина Фасо првез тази година.

Терористи убиха над 30 военни в Буркина Фасо

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини