Гневът се надига в Либия. Хората искат властта да поеме отговорност за жертвите на потопа

  • 20 септември 2023 18:30

  • 816
  • 2
Гневът се надига в Либия. Хората искат властта да поеме отговорност за жертвите на потопа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Либийците в унищожения град Дерна излизат по улиците. Хиляди протестират и настояват за отговорност от властите заради тежките наводнения, които убиха хиляди на 11 септември. 

В продължение на часове демонстрантите скандираха: "Агила, не те искаме! Всички либийци са братя". Призивът им беше обърнат към председателя на парламента в източната част на страната Агила Салех. Протестиращите настояват за компенсации. Те също така искат международно наблюдение на ремонтните дейности в разрушения град. 

"Насъбрал се много гняв към парламента, тъй като му отне четири дни да се събере, а след това председателят на парламента се закани на либийците, защото се осмелявали да обвиняват политиците и да задават въпроси", казва Тарек Мегериси от Европейския съвет за външна политика.

Около 400 египтяни са в неизвестност след наводнението в Либия

Миналата седмица Салех обяви, че наводненията са "божие дело" и политиците нямат вина. Но редица доклади констатират, че язовирите в страната не се поддържат от години.

На 11 септември проливни дъждове предизвикваха скъсването на стените на два язовира край Дерна. По данни на ООН наводненията са унищожили една четвърт от крайбрежния град и са отнели живота на близо 4000 души. Още около 10 000 се издирват. Доброволци продължават да търсят телата на загиналите, в същото време здравни организации предупреждават, че изровените мини представляват сериозна заплаха. Разпространяват се и болести като холера, пише DW.

Либийската прокуратура започна разследване и отстрани от поста кмета на Дерна Абдел-Монейм ал-Гаити. Но според наблюдатели едва ли ще има по-сериозни последици за него, тъй като той е роднина на председателя на парламента Агила Салех, припомня Мегериси. 

Липсата на доверие в публичните институции е вероятната причина и за желанието на протестиращите сами да раздадат справедливост.

Последвайте канала на

Дойче веле
816 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
да

2023.09.20 | 19:19

1
да я поеме хамериканската демокрация дето им насадиха.

2023.09.20 | 19:56

2
що не го поемеш ти?

Добави коментар

Водещи новини